ZAVRŠNI KONCERT DANA MUZIČKE AKADEMIJE U PULI

Nadahnuti pulski studenti za kraj


Posljednji koncert Dana Muzičke akademije u Puli predstavio je domaće snage - Akademski mješoviti zbor, Akademski harmonikaški orkestar i soliste ove akademije uz dirigenta Denisa Modrušana i Domenika Briškija.

Na programu su bili djelo Jürgena Ganzera "5 skica za harmonikaški orkestar" u izvedbi Akademskog harmonikaškog orkestra uz dirigenta Denisa Modrušana. Ganzer je suvremeni njemački skladatelj, koji se bavi i elektronskom te filmskom glazbom, a posebice opusom za harmonike. Predstavljeno djelo donosi bogatu melodijsku liniju i zanimljiv kontrapunkt koji su harmonikaši nadahnuto interpretirali.

Pažljiva publika, među kojom su prevladavali glazbenici i budući glazbenici znala je prepoznati veliki trud ovih mladih umjetnika.

Snažan „Magnificat“

Uslijedila je skladba Johna Ruttera "Magnificat" i stavci "Magnificat anima mea", "Of a Rose, a lovely Rose", "Quia fecit mihi magna", "Et misericordia", "Fecit potentiam", "Esurientes", "Gloria Patri" gdje su se predstavili i solisti, sopranistice Ana Mikac i Marija Ticl, te Sandro Vešligaj za orguljama. Orkestar je bio za ovu priliku pojačan i suradnicima na drugim instrumentima. Rutter je engleski skladatelj, dirigent, glazbeni aranžer, urednik i producent, uglavnom koralne glazbe. Poznat je po svojim obradama „Magnificata“, poput ove koju je pažljiva pulska nagradila ovacijama. Svi su sudionici ove točke bili vrlo uigrani i nadahnuti, stvorivši pravi predblagdanski ugođaj.

Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli glazbeni je kolektiv kojeg čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Orkestar je započeo s radom 1995. godine kada ga je vodio Vitalij Muntjan, a od akademske godine 1996./97. orkestar vode dirigenti Denis Modrušan te Domeniko Briški, Miroslav Homen i Slavko Magdić. Posebnu pažnju orkestar posvećuje djelima majstora koji su svojim radom obilježili i obogatili harmonikašku literaturu. Orkestar bilježi i nekoliko praizvedbi. Uz brojne nastupe u Puli, ističu se gostovanja u Splitu, Zadru, Makarskoj, Varaždinu, Požegi, Daruvaru, Virovitici, Zagrebu, Izoli, Žalcu, Ljubljani, Trstu, Castelfidardu (Ancona), Smederevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Banja Luci, Sarajevu, Prištini i dr. Mnogi nastupi održani su u sklopu značajnih glazbenih manifestacija.

Brojni uspjesi

Akademski mješoviti zbor s radom je započeo 1982. godine pod vodstvom Zvonimira Ivančira. Sredinom 80-tih vodstvo zbora preuzima Nikola Debelić, a nakon njega Miroslav Homen pod čijim je vodstvom zapažena suradnja s Riječkim simfonijskim orkestrom. Uspješan rad nastavlja Denis Modrušan pod čijim vodstvom zbor nastupa u zagrebačkom muzeju Mimara, i na važnim zborskim manifestacijama kao što je porečki "Naš kanat je lip". Od akademske godine 2014./2015. zbor vodi Domeniko Briški te zbor u tom razdoblju integralno izvodi oratorijska i brojna druga djela većeg opsega. Obuhvaća skladbe ranih majstora te reprezentativne primjere zborske literature kroz stoljeća, skladbe hrvatskih autora, s posebnim naglaskom na istarski skladateljski krug. Suradnja Akademskog mješovitog zbora i solista poput sopranistice Lidije Horvat-Dunjko, basa Slavka Sekulića, baritona Ronalda Brausa, tenora Tvrtka Stipića, mezzosopranistica Blanke Tkalčić i Sofije Cingula te mnogih drugih, iznjedrila je pregršt lijepih koncerata. Od akademske godine 2016./2017. Akademski mješoviti zbor redovito ostvaruje suradnje s HNK-om Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Denis Modrušan, dirigent i pedagog, od 1997. do 2001. godine stalni je dirigent Orkestra INK-a Pula. Dirigirao je Orkestrom operne studije Kijevskog Državnog konzervatorija, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Ukrajina, Komornim orkestrom "Ars Viva" (Kijev, Ukrajina), Sheffieldskim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom iz Zagreba i brojnim drugim. Predaje u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji u Puli.

Domeniko Briški rođen je u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji diplomirao teoriju glazbe. Studij dirigiranja završio je na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču u klasi mo. Uroša Lajovica. Titulu magistra umjetnosti stječe ravnanjem na svečanom koncertu s Bečkim komornim orkestrom. Od 2013. godine docent je na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu, Mostarskom sveučilištu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sa čijim solistima, zborom i orkestrom integralno postavlja brojna djela. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum