ZAGREB

Muzej grada Zagreba: Obrazovanje kao ovogodišnja tema "Živih slika"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tijekom zadnjeg vikenda fašnika, 22. i 23. veljače, Muzej grada Zagreba ponovno, 21. godinu za redom, priređuje edukativni program "Žive slike", kojemu je ovogodišnja tema obrazovanje.

U okviru "Živih slika" djelatnici, kolege i prijatelji tog muzeja tradicionalno se kostimiraju u likove iz prošlosti, vodeći na taj način posjetitelje kroz postav. U prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli..

Program je organiziran po uzoru na slična događanja priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, a najpoznatije je bilo u palači obitelji Vranizcany.

Kako je ovogodišnja tema obrazovanje, u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom, predstavit će se hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica.

Zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska govorit će o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će posjetitelje školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser pokazati kako učiti strane jezike.

Neki od likova već su dugo prisutni na "Živim slikama" - kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy, no Muzej svake godine uvede i neke nove.

Tako će se ove godine moći susresti i Tatare u potjeri za kraljom Belom IV., kaptolsku mlinaricu Barbaru Kovačić, učenice Glazbene škole i njihovu učiteljicu, Stjepana Radića kao studenta na Zagrebačkom sveučilištu, prvu zagrebačku ginekologinju Karolu Milobar, zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela i brojne druge.

Uz stalni postav, posjetitelji će moći razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić podučit će ih kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Tijekom trajanja "Živih slika", za koje je ulaz slobodan, u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku, u okviru koje će profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj posjetiteljima oslikavati lica.

Iz Muzeja najavljuju i da će njihovi djelatnici, u utorak, 25. veljače, u organizaciji svog Pedagoško-andragoškog odjela posjetiti male pacijente Klinike za dječje bolesti Klaićeva te djecu oboljelu od cerebralne paralize u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini