ZAGREB

Mozartova Gran partita u izvedbi Zagrebačkih mladih filharmoničara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF) pod ravnanjem maestra Tončija Bilića održat će dva koncerta, i to 14. listopada u zagrebačkom Oktogonu, te 16. listopada u sklopu bjelovarskog Amadeus festa, u dvorani Biskupijskog ordinarijata Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF) su projekt Hrvatske glazbene mladeži (HGM) koji je nastao na poticaj ureda za kulturu Grada Zagreba 2020. godine. Projekt okuplja ponajbolje mlade glazbenike, studente, koji kroz orkestar imaju mogućnost sudjelovati u zajedničkom muziciranju pod vodstvom mentora, nastupati na više pozornica u Hrvatskoj, te steći nova glazbena poznanstva.

U protekle dvije godine nastupali su u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Zorin domu u Karlovcu, Varaždinskoj katedrali, Grožnjanu i malom živopisnom istarskom gradiću Raklju.

Na najavljenim koncertnim večerima u Zagrebu i Bjelovaru izvodit će Mozartovu Serenadu br. 10 za puhače zvanu Gran partita za dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jedan kontrabas.

Ovo Mozartavo djelo, neobične ljepote, jedno je od najreprezentativnijih skladbi klasičnog repertoara skladano za puhačke instrumente, a izvodi se kao samostalno koncertno djelo koje je iznimno popularno i rado slušano, ističu iz HGZ-a. Iznimno tehnički, interpretacijski i tonski zahtjevno, u popularnoj kulturi poznato je iz filma "Amadeus".

Naslanja se i na Amadeus fest, hrvatski festival komorne glazbe međunarodnog dosega koji je posvećen velikom skladatelju i gradu Bjelovaru, koji je "rođen" iste godine kad i Mozart.

Uz umjetničko vodstvo maestra Bilića nastupit će na oboama Emma Jacetić i Petra Domišić, klarinetima Marta Burazer i Kristina Marija Vukoja, basetnim rogovima Tana Michl i Lucija Bošković, francuskim rogovima Bruno Laktaš, Marko Gugić, David Vlah i Dario Kšenek, fagotima Domagoj Pećar i Isabella Roxas Đuka te na kontrabasu Gustav Barišin.

Oba koncerta su otvorena za javnost.

Uz ovaj puhački glazbeni doživljaj, 19. listopada u Maloj dvorani Lisinski predstavit će se i gudački orkestar HGM-a pod vodstvom profesora Anđelka Krpana. Koncert pod nazivom "Odjeci Grožnjana" predstavit će skladbe koje je ovaj gudački ansambl priredio za vrijeme ovogodišnje radionice u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of