KONFERENCIJA

MEĐUNARODNA UDRUGA ARHEOLOGA U PULI: Predstavljeni rezultati istraživačkih aktivnosti

| Autor: V. B.
Arhiva

Arhiva


 Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održana je konferencija istraživačke skupine europskih arheologa srednjega vijeka (MERC – Medieval Europe Research Group) pod naslovom "Postgraduate & Early Career Conference in Medieval Archaeology".

Konferenciju je organizirala međunarodna udruga arheologa koji djeluju u sastavu EAA, European Association of Archaeologists, profesionalne organizacije utemeljene 1994, koja u Vijeću Europe ima status konzultanta. Pulski skup priredio je Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta, osnovan prošle godine, koji se već dokazuje, osim nastavnim i istraživačkim radom, aktivnostima međunarodne suradnje.

Tridesetak mladih znanstvenika predstavilo je rezultate svoje istraživačke aktivnosti srednjovjekovne arheologije u cijeloj Europi. Mladi su znanstvenici u Pulu došli iz desetak zemalja (Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Švedska, Češka Republika, Austrija, Mađarska, Bugarska, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Italija, Španjolska).

Teme su obuhvaćale materijalnu, duhovnu i društvenu kulturu europskoga srednjega vijeka, u kojima su autori predstavili rezultate različitih vidova i tehnika istraživanja, od klasične metodologije koja se koristi u arheologiji, do korištenja suvremenih informatičkih tehnika za analizu naseljenosti, mobilnosti i društveno-gospodarskih okolnosti srednjovjekovne svakodnevice.

Predstavljena istraživanja odnosila su se na područje cijele Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of