ZAGREB

Masterclass nagrađivane njemačke redateljice Marije Speth

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu hrvatske premijere dokumentarnog filma "Gospodin Bachmann i njegov razred", njemačka redateljica Maria Speth održat će u srijedu online masterclass "Mladi na filmu: između stvarnosti i fikcije".

Njezin se film, dobitnik Srebrnog medvjeda i nagrade publike na ovogodišnjem Berlinaleu, prikazuje 8. prosinca u kinu Tuškanac i 9. prosinca u Dokukinu KIC. Masterclass se održava u suorganizaciji Restarta, Human Rights Film Festivala i Goethe-instituta Kroatien.

U Stadtallendorfu, njemačkom gradu sa složenom poviješću isključivanja i integracije stranaca, jedan učitelj pred mirovinom pokušava postići da se njegovi učenici, koji su 12 različitih nacionalnosti, osjećaju kao kod kuće. Iako se neki još uvijek bore s njemačkim jezikom, on nastoji potaknuti njihovu znatiželju za širok raspon vještina, tema, kultura i mišljenja.

Autorica kaže kako je svojim protagonistima željela dati zvjezdani potencijal jer su za nju bili njene zvijezde, dolaze gotovo isključivo iz radničke klase, njihove akademske mogućnosti su ograničene, životna situacija im je nesigurna, nisu u javnosti i često su marginalizirani. 

"Želim razbiti uobičajene predrasude kojima su ova djeca izložena i pokazati kakav potencijal imaju. Djeca imaju toliko snage i ljubavi u sebi", objasnila je u jednom intervjuu.

Otkrivanje potencijala mladih izvan klišeja

Otkrivanje potencijala i talenata djece i mladih izvan svih klišeja bio je i predmet njezina dokumentarnog filma "Devet života" te triju igranih filmova "Dani između", "Madone" i "Kćerke".

U opusu te berlinske redateljice snimanje filmova pruža priliku da se uroni u druge egzistencijalne stvarnosti. "Vrijeme i povjerenje, istraživanje i prostor ideje su oko kojih se vrti njezin rad", ističe se u najavi Restarta. 

Zajedno sa svojim snimateljem Reinholdom Vorschneiderom, u fiktivnom formatu nudi svojim likovima slobodu glume bez pretvaranja, izvan svih društvenih očekivanja, napominje se. 

Speth će se publici obratiti putem Zooma, razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić, no osim online publika će moći pratiti masterclass i uživo u Dokukinu KIC. Predavanje je na njemačkom jeziku, a publici će biti omogućen simultani prijevod na hrvatski. 

Ulaz na masterclass je besplatan, uz predočenje covid potvrde, i nije potrebna prethodna prijava. Online će se moći pratiti na FB stranicama Restart Documentary, Dokukino KIC, Goethe-institut Kroatien i MaMa Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini