SISAK

Lupino u Sisku otvorio donatorsku izložbu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Reprezentativna izložba fotografija, reljefa i skulptura pod nazivom "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", koja obuhvaća pedesetak radova poznatog umjetnika Stephana Lupina, nakon Gliptoteke HAZU-a, otvorena je u subotu i u Sisku. 

Izložba je i donatorskog karaktera kako bi se prodajom odabranih radova pomoglo najugroženijoj djeci nakon potresa. Organizator je sisački ogranak Matice hrvatske u povodu 85. godišnjice utemeljenja. Prvi put je kao prostor za izložbu iskorišten atrij novoizgrađene sisačke Strukovne škole što se pokazalo kao izvanredni izložbeni prostor, a čime škola ostvaruje i svoju novu funkciju.

Umjetnika i njegov noviji opus predstavila je autorica izložbe dr. Mirna Rudan Lisak koja je napomenula da je lupinizam, kao njegov vlastiti umjetnički pravac, ovime pružio odmak od života bremenita brigom o budućnosti i dugoročnoj obnovi prostora Sisačko-moslavačke županije. Umjetnik na taj način, kako je rekla, nastavlja posvećivanje svoga rada djeci i mladima, potičući vlastitom umjetnošću kreativnost i upornost na njihovu budućem profesionalnom putu. 

Na otvorenju izložbe, o njenom humanitarnom karakteru govorio je predsjednik Ogranka MH u Sisku Tomislav Škrbić, a glavni urednik Vijenca Goran Galić, napomenuo je kako sisački Ogranak MH, koji spada među najaktivnije, ovom inicijativom proširuje svoju djelatnost.

Stephan Lupino je tek kratko zahvalio svima koji su se angažirali oko organizacije izložbe, napomenuvši kako je najvažnije da se na taj način pomogne djeci i starijima. Zamjenica ravnatelja Strukovne škole Sonja Turk izrazila je zadovoljstvo što je na taj način Strukovna škola ušla u novu, izložbenu djelatnost, za što su učenici pokazali veliko zanimanje.

Izložbu je svečano otvorio sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, rekavši kako je Lupino otkrio novi izložbeni prostor koji će se i u narednom razdoblju koristiti za izložbe. 

Osim u atriju škole, skulpture većeg formata izložene su na prostoru ispred škole. Prodaju doniranih sedam umjetničkih fotografija za pomoć mladima, preuzeo je Ogranak Matice hrvatske u Sisku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater