ZAGREB

Kratkometražni igrani film "Marko" u nekoliko mjeseci osvojio 26 nagrada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kratkometražni igrani film "Marko" redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića u posljednjih je nekoliko mjeseci osvojio 26 nagrada, a sudjelovao na čak 56 domaćih i međunarodnih festivala.

Po riječima redatelja, prije nego što su prijavili film na HAVC-ov natječaj za proizvodnju mislili su da priča možda više neće biti aktualna jer je scenarij napisan prije 15 godina i bavi se boli i prazninom koja nastaje nakon gubitka sina u ratu. 

"Danas na nekim drugim meridijanima i paralelama rat piše iste takve priče. Vjerojatno je to ta univerzalna tema koju gledatelji iz različitih kultura prepoznaju i požele da se takve priče u budućnosti više ne pišu," rekao je Šantić.

Film govori o bračnom paru, koji nikada nije prebolio smrt sina koji je poginuo u ratu. Na prijedlog susjeda da sinovu sobu iznajme turistima, otac  se uvrijedi, no ipak pristane iako ga izjeda činjenica da u krevetu njegova sina sada spava nepoznati muškarac.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Mate Gulin, Snježana Sinovčić Šiškov i Feđa Stojanović.

Festivalsku premijeru imao je na Motovun Film Festivalu prošle godine, nakon čega je prikazan na LA Shorts (SAD), Filmskom festivalu u Tirani (Albanija), Filmskom festivalu u Izmiru (Turska), CinEastu (Luksemburg), filmskom festivalu u Šanghaju (Kina) i drugima.

Posljednjih mjeseci nagrađivan je u Indiji, SAD-u, Kanadi, Kuvajtu, Sloveniji, Španjolskoj i Grčkoj, dok je u Hrvatskoj osvojio i dvije nagrade na Danima hrvatskog filma: za najbolju žensku ulogu (Snježana Sinovčić Šiškov) te Nagradu za etiku i ljudska prava, podsjeća HAVC. 

Film je nastao u produkciji Jake produkcije (Hrvatska) i u koprodukciji Filmarta (Srbija), Hippocampe produkcije (Francuska) i Invide (Slovenija).

Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum