ZAGREB

Kinoteka: Film "Rim, otvoreni grad" u programu "Okupirani gradovi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom "Rim, otvoreni grad" Roberta Rosselinija o talijanskom pokretu otpora u zadnjim danima Drugog svjetskog rata zagrebačko kino Kinoteka nastavlja u utorak svoj tematski ciklus "Okupirani gradovi" filmskim pričama o otporu,

Film je snimljen na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima, a dijelom i improviziran.

Program se nastavlja "Signalima nad gradom", akcijskim filmom Živorada Žike Mitrovića, snimljenom po istinitoj priči o spašavanju jednog od organizatora antifašističkog pokreta u Zagrebu, kasnije popularnog zagrebačkog gradonačelnika, Većeslava Holjevca, iz ustaške bolnice u Karlovcu.

Iz Kinoteke kažu kako u filmu do izražaja dolazi Mitrovićevo majstorstvo u vođenju paralelnih narativnih linija, gradiranju napetosti i režiji akcijskih scena. Film se prikazuje s odlično očuvane 35 mm kopije iz Hrvatske kinoteke, a ulaz je besplatan.

Za petak je najavljena "Vojska u sjeni", jedno od najcjenjenijih ostvarenja Jean-Pierrea Melvillea, "detaljan, kompleksan i izrazito intrigantan pogled na aktivnosti pokreta otpora u Francuskoj".

Tjedan zaključuje "Casablanca", romantična melodrama Michaela Curtiza smještena u marokanski grad iz naslova, čiji kozmopolitizam i dekadencija predstavljaju dekor za nezaboravnu priču o okupaciji, otporu i neuzvraćenoj ljubavi. 

"Predvođeno antologijskim nastupima Ingrid Bergman i Humphreya Bogarta, Casablanca je nagrađena Oscarima za najbolji film, režiju i scenarij, a često se nalazi na popisima najboljih filmova svih vremena", podsjeća se u najavi.

Među "Novitete" ovaj tjedan stiže Dina, iščekivana adaptacija istoimenog SF romana Franka Herberta, o nasljedniku iz plemenitaške obitelji Paulu Atreidesu kojem je povjereno čuvanje posebne sirovine na kojoj počiva čitav svemir. 

Glumačku ekipu predvodi mladi Timothhée Chalamet, a režiju potpusuje Kanađanin Denis Villeneuve.

Kinoteka na repertoar donosi i "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, drama o zaposlenici jedne zagrebačke tvornice koja na dvadesetu obljetnicu svoga rada dovodi u pitanje svoje odnose i životne odluke. 

Ta adaptacija kazališnog djela "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića na Pulskom filmskom festivalu osvojila je nagrade za najbolji film, režiju i Vanju Ćirić kao glavnu glumicu.

I dalje se prikazuju "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara, "Murina" Antonete Alamat Kusijanović i "Chungking Express" Wonga Kar-waija. 

Program "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a" novu sezonu počinje filmom "Rock Bottom Riser" američkog redatelja Ferna Silve, koji kroz impresivne snimke živih vulkana na Havajima gledatelje uvodi u fascinantnu priču o povijesti, prirodnim fenomenima i kozmosu. 

Film je premijerno prikazan u programu Encounters na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Na subotnjoj Matineji prikazat će se "Nesavršeni robot Ron", priča o neobičnom dječaku koji se bori sa sveprisutnošću društvenih medija, i Ronu, njegovom novom digitalnom uređaju koji može hodati i razgovarati i koji je stvoren da mu bude najbolji prijatelj. 

"Riječ je o znanstveno-fantastičnoj animiranoj komediji za cijelu obitelj, koja vješto isprepleće aktualnu temu, humor i izvrsnu računalnu animaciju", napominju iz Kinoteke.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini