Pučko otvoreno učilište

Kino pod zvijezdama, koncerte u Eufrazijani, Jazz u Lapu, izložbe, Street art festival…


Što se tiče "Koncerata u Eufazijani", Učilište je za otvorenje 3. srpnja priredilo nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta, u sastavu nagrađivanih gitarista Zorana Dukića, Petrita Çekua, Tvrtka Sarića i Maroja Brčića. Uz ostale, Belas je izdvojio i sakralni koncert hrvatske pjevačke dive Radojke Šverko uz pijanista Vladimira Babina 17. srpnja

 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas predstavili su jučer bogati kulturni program, koji ova kulturna ustanova već godinama organizira tijekom ljetnih mjeseci u Poreču. Ravnateljica je napomenula kako ustanova ove godine slavi 60 godina postojanja te je planirano slavljenički je obilježiti, posebno zato jer Annale slavi 60 godina, koncerti u Eufrazijani 59, kiparska škola Montraker 30, Jazz u Lapu 25, Street art festival 20, a PorečDox 20 godina postojanja. 

Važnost umjetnosti

- Međutim, zatekla su nas ova izazovna vremena te su nam sredstva za programske aktivnosti velikim dijelom dokinuta. Ipak, ova je godina bila prilika da pokažemo da kao ustanova ispunjavamo svoju svrhu, kreiramo i pratimo kulturna zbivanja u gradu u kojem živimo. Usprkos trenutnoj situaciji strategija ustanove jest da se svi naši programi održe, u više ili manje smanjenom obimu, koliko budžeti budu dozvoljavali. S počecima turizma, naš se grad naglo razvio, a s time i odnos prema važnosti i vrijednosti umjetnosti za razvoj gradske zajednice. Zahvaljujući vrijednim ljudima i vizionarima, program koji Učilište organizira i vodi održali su se do danas, bogato su kulturno nasljeđe prema kojem imamo osobitu odgovornost, rekla je, dodavši kako će POUP svojih 60 godina obilježiti i s monografijom autorica Sniježane Matejčić i Ivone Orlić.

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u Lapidariju najavio je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti, koji je napomenuo kako se upravo u ovakvim godinama prepoznaje važnost ustanova poput POUP-a, koje predstavljaju svojevrsni stup kulture u zajednici i koje njeguju dugogodišnje programe.

Što se tiče "Koncerata u Eufazijani", Učilište je za otvorenje 3. srpnja priredilo nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta, u sastavu nagrađivanih gitarista Zorana Dukića, Petrita Çekua, Tvrtka Sarića i Maroja Brčića. Uz ostale, Belas je izdvojio i sakralni koncert hrvatske pjevačke dive Radojke Šverko uz pijanista Vladimira Babina 17. srpnja. 

Kino Roxy na otvorenom

- Ovogodišnje izdanje Jazza u Lapu obilježit će domaće snage, od Soundpainting performansa Nevena Radakovića, Alexa Brajkovića, Alena i Nenada Sinkauza do Elvisa Stanića, Terra magica projekta, a nastupit će i austrijski Sain Mus te Paier Valčić quartet. Sveukupno će se u sklopu ova dva događaja održati 15 koncerata, koji se realiziraju i uz dodatnu podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Ove se godine ponovno vraća i kino Roxy na otvorenom, koje s projekcijama kreće 25. srpnja, a održavat će se svakog utorka i subote do 29. kolovoza. Cijena ulaznice bit će promotivnih 10 kuna, a s obzirom na život u godini u kojoj nema puno novih filmskih naslova, prikazivat će se provjereni filmski hitovi. U slučaju lošeg vremena, umjesto na terasi Roxy (iza gradske palače), projekcije će se održati u kinu.

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti, porečki Annale, ove će godine kao temu imati Lonely planet - putovanje u srce turizma. Namjera je dodatno osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma. Izbornica je Leila Topić, a otvorenje je u Istarskoj sabornici 6. kolovoza u 21 sat. Uz Annale, u Galeriji Zuccato održat će se izložba Bogdanke Poznanović (kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde) od 9. srpnja, te Radovana Kunića u Maloj galeriji od 23. srpnja. Tu je i 30. izdanje međunarodne studentske kiparske škole Montraker, koja će se u Vrsaru održavati od 31. kolovoza do 12. rujna.

Svi program će se izvoditi u skladu s protuepidemijskim mjerama, a program se može naći i na web stranicama pučkog otvorenog učilišta, kao i na Facebook stranicama POUP-a, Jazza u Lapidariju, Koncerata u Eufrazijani te Street arta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini