Komemoracija za poznatog istarskog slikara

KARLO PALISKA: Nezaboravan umjetnik velike snage i kreativne vizije

Bio je slikarski veličanstven, izniman intelektualac, istarski, ali i hrvatski slikar te puno šire. Obožavao je Cezannea, volio je male formate koji su mu bili posebni, ali i one velike, volio je hrvatsku i europsku likovnu umjetnost, a u svome radu bavio se i istraživanjem, novim pristupima, kazao je Daniel MikulacoOd nezaboravnog istarskog i hrvatskog umjetnika, slikara Karla Paliske koji je preminuo prije tjedan dana, na komemoraciji u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre oprostili su se njegovi kolege, prijatelji, uz članove obitelji.

- Riječima se ne može iskazati ovaj gubitak, Karlo Paliska bio je izniman umjetnik, a prije svega čovjek, kazao je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Milan Marin.

Labinski atelieri

Njegov prijatelj, povjesničar umjetnosti Tulio Vorano istaknuo je kako ga je imao čast upoznati daleke 1968. godine, te se prisjetio njihovog rada vezanog za Labinske ateliere.

- Vera i Karlo Paliska bili su iznimni umjetnici, i prije svega divne osobe, vrlo smo lijepo surađivali, imao je nevjerojatnu kreativnu viziju. Kasnije smo surađivali vezano za Labinski likovni krug, kazao je Vorano, prisjetivši se i Branke Arh, Vande Ekl i ostalih velikih poznavatelja umjetnosti s kojima su surađivali.

- Jedina mana bila mu je da je bio previše samozatajan, nije se volio isticati, bio je jako samokritičan. Svi koji su ga poznavali su ga voljeli, cijenili. Već u mladosti imao je problema sa zdravljem, no zahvaljujući velikoj skrbi i brizi divne obitelji, koju je volio iznad svega, proživio je dulje. Napravio je toliko toga za Labin, Labinštinu i umjetnički život u svome zavičaju, ali i puno šire, kazao je Vorano.

Umjetnikova kćerka Irena Mikulaco pročitala je pismo koje je napisao dr. Ivica Pavičić Donkić, u kojem ističe da njegov odlazak predstavlja neizrecivu prazninu, a od prijatelja se oprostio uz čuvene stihove Sergeja Jesenjina "Doviđenja, dragi, doviđenja/Ti mi prijatelju jednom bješe sve/Urečen rastanak bez našeg htjenja/Obećava i sastanak, zar ne?".

Irena Mikulaco izrekla je zahvale ocu, koji je 56 godina bio odan i vjeran bračni drug svojoj supruzi Veri, smiren i tih, iznimno odan obitelji, a unuci su mu bili najveća radost.

Djela trajna

Daniel Mikulaco, njegov zet prisjetio se i profesionalne suradnje s Paliskom, budući da mu je napisao predgovore za kataloge.

- Bio je slikarski veličanstven, izniman intelektualac, bio je istarski, ali i hrvatski slikar te puno šire. Obožavao je Cezannea, volio je male formate koji su mu bili posebni, ali i one velike, volio je hrvatsku i europsku likovnu umjetnost, a u svome radu bavio se i istraživanjem, novim pristupima te je uvijek volio gledati na novi način na već viđene stvari. Stalno je istraživao, a puno je kritičara pisalo o njegovom radu i stvaralaštvu, njegova djela ostaju trajna.

Karlo Paliska rođen je 8. listopada 1938. godine u Presiki kraj Labina. Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1959. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Šebalja 1965. godine. Osim slikarstvom, bavio se izučavanjem i obradom graditeljskog nasljeđa Pule.

Od 1973. godine priredio je četrdesetak samostalnih izložbi slika i crteža, od čega dvije retrospektive. Od 1996. godine sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao član ULUH-a i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Rijeke, i član Labinskih atelijera, čiji je bio i suosnivač, izlagao je na brojnim važnim izložbama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater