ZAGREB

Jandroković: Odlaskom maestra Bareze hrvatska glazba izgubila istinskog umjetnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut u povodu smrti hrvatskog dirigenta maestra Nikše Bareze, istaknuvši da je riječ o umjetniku impresivne karijere čijim su odlaskom hrvatska i europska glazba i kultura izgubile istinskog umjetnika.

"Maestro Bareza tijekom svoje impresivne karijere duge više od pola stoljeća dirigirao je u svim značajnim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, a bio je i stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale. U Hrvatskoj je dugi niz godina bio na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a u rodnom Splitu umjetnički ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta i glazbenog programa Splitskog ljeta", istaknuo je Jandroković.

Podsjetio je da je na bogatom glazbenom putu maestro Bareza veliku pozornost pridavao skladateljima 20. stoljeća, a posebno se posvetio hrvatskim skladateljima i promicanju naše glazbene i kulturne baštine te da je dobitnik brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada, poput nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Lovro pl. Matačić i diskografske nagrade Porin za životno djelo.

"Odlaskom maestra Bareze, hrvatska i europska glazba i kultura izgubile su istinskog umjetnika koji je imao izvanrednu predanost glazbenom djelu te istančani osjećaj za interpretaciju u kojoj su uživali brojni posjetitelji opernih i kazališnih kuća u Europi i Hrvatskoj", naglasio je predsjednik Sabora u sućuti obitelji maestra Bareze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini