ZAGREB

Izložba "Umjetnici o umjetnicima" u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u utorak je predstavljena izložba "Umjetnici o umjetnicima - likovni panoptikum" koja obuhvaća stotinjak portreta kojima hrvatski slikari, kipari, grafičari i fotografi prikazuju svoje kolege.

Izložbu, koja se otvara u utorak navečer, predstavili su ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi i viša kustosica te autorica koncepcije i postava izložbe Lada Bošnjak Velagić.

"Cilj izložbe je predstavljanje onih umjetnina koje su najčešće zaobiđene kada se radi najreprezentativniji izbor za kronološki postav zbirke", istaknuo je Franceschi na konferenciji za novinare.

Riječ je o osmoj izložbi nakon 2020. godine koja se temelji na fundusu Muzeja putem kojih je predstavljena 571 umjetnina.

Uz djela iz fundusa Muzeja za ovu je izložbu nekoliko umjetnina posuđeno iz javnih i privatnih zbirki u Zagrebu, Petrinji, Karlovcu i Varaždinu.

Izložba govori o suradnji umjetnika, njihovim susretima, suradnji, prijateljstvu i ljubav, ali i o suradnji s kulturnom javnosti, istaknula je Bošnjak Velagić.

"Uz priču o njihovim odnosima veže se i priča o njihovim ateljeima, odnosno cijeloj kulturnoj sredini koja čini cijeli njihov život na razmeđu prošlih stoljeća", dodala je.

Izložba tako predstavlja odnos između Vlahe Bukovca i njegovih učenika Bele Čikoša i Franje Račkoga, prijatelja Milivoja Uzelca i Vilka Gecana te umjetničkih parova Ruže i Ivana Meštrovića, Naste Rojc i Branka Šenoe, Ksenije Kantoci i Frane Šimunovića, a tu su i slika Zlatka Šulentića "Čovjek s crvenom bradom" te fotografije iz ciklusa Portreti umjetnika Branimira Bakovića i Nine Vranića.

Izložba se otvara u utorak navečer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini