ZAGREB

Izložba "Sveta Geometrija" kiparice Ive Mihanović

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložbeni salon Izidor Kršnjavi ISO gostuje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) s izložbom "Sveta Geometrija" akademske kiparice Ive Mihanović, koja je postavljena od četvrtka u Otvorenoj galeriji tog muzeja. 

Iva Mihanović nekadašnja je učenica na Odjelu za dizajn metala Škole primijenjene umjetnosti i  dizajna u Zagrebu, a danas multimedijalna umjetnica (lumino artist). U New Yorku je završila naprednu obuku za učitelja joge, a ondje je sudjelovala i na projektima velikih scenografija u organizaciji Googlea, American Expressa, Fashion Weeka, Yahooa, Jessice Parker, Lady Gage, Dolce&Gabbane.

"Iskustvo dvaju studija, vizualne umjetnosti i studija joge, povezuje i objašnjava u svojim radovima kroz projekt Yoga&Art design, čija je tematika drevno znakovlje, simbolika i geometrija", napominje se u najavi izložbe. 

Taj se projekt bazira na funkcionalnosti umjetničkog rada (skulpture) i predstavlja jedinstvo i sklad materijalnog i duhovnog svijeta, propitkuje umjetnost kroz sve elemente prirode s posebnim naglaskom na suptilnost i nevidljivost vibracija bilo kojeg energetskog stanja koje izražava svjetlom. 

Upravo na tom tragu nastao je i njezin najnoviji ciklus "Sveta Geometrija" koji je u potpunosti nastao u izolaciji, na otoku Hvaru, a sastoji se od lumino objekata, slika i tapiserija. 

Po riječima autora predgovora Dejana Valentića, prikaz bilo kojeg geometrijskog tijela može pobuditi, odnosno osloboditi energiju kao presudnu informaciju za našu svijest i uvelike utjecati na nju zbog čega s razlogom dobiva epitet sveta geometrija jer putem etera se prenose vizualne informacije koje umjetnica kao da pokušava osjetiti i dokazati vezu između materijalnog i duhovnog.

"Materija tokarenog drveta, platna u akrilik tehnici i tapiserije od prirodnih špaga postaju živi zahvaljujući Ivinoj samoinicijativi istraživanja spektra i moći informacija koje doživljava kao valove ili vibracije čakri koje se nalaze unutar tijela svakog živog bića", dodao je.  

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno je u obnovi nakon zagrebačkog potresa, zbog čega ove godine gostuje u MSU, dok je jesenski program 2020. realizirao u prostoru Zbrike Richter MSU-a.

Izložba Ive Mihanović  otvorena je do 30. svibnja, a ulaz je besplatan.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum