ZAGREB

Izložba strip autorice Ivane Armanini u Labinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U labinskoj galeriji DKC-a ”Lamparna” u petak se otvara samostalna izložba “KOMIK od A do ZE” međunarodno afirmirane underground strip autorice Ivane Armanini. 

Osim stripova Ivane Armanini, na izložbi će biti predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora, najavljeno je.

Riječ je o drugoj po redu izložbi u sklopu izložbenog ciklusa Akumulator 2, koji je osmislio voditelj Galerije “Lamparna” Damir Stojnić.

Po njegovim riječima, table Ivane Armanini tako su organizirane da se mogu iščitavati u oba pravca: i kao stripovi koji imaju svoju radnju, ali i kao cjelovite slike. 

Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, u njezinim stripovima samo se radi o tome da je označitelj ironijskim odmakom oslobođen težine označenog, rezervirajući si tako vječito prazno mjesto. 

"A prazno mjesto uvijek priziva da ga se zauzme, da se na njega sjedne, ne bi li ti već u idućem trenu dalo vritnjak, taman kad pomisliš na osvojeno prijestolje. Općenito je tako u životu, a Ivanini stripovi tako vjerno preslikavaju upravo taj proces".

Stojnić smatra da će možda zato posjetitelji ponekad imati osjećaj da se njezini stripovi izravno obraćaju njima i na neki ih način pomalo sprdaju. "Ako im se u tome pridružite, učinak može biti terapijski blagotvoran", poručio je najavljujući izložbu.

Ivana Armanini (1970., Zagreb) diplomirala je 1995. slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a 2002. godine osniva "Komikaze" – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa te za širenje strip aktivnosti na internetu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora.

Komikaze svake godine objavljuju tiskani album stripova, koje tijekom godine prezentiraju i u svojim webzin izdanjima. Prošlogodišnje izdanje Komikaze album br. 18 dobilo je Grand Prix za alternativni strip na najvećem europskom strip festivalu u francuskoj meki stripa Angoulemeu.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija, ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater