KONTRA STRUJE

Izložba slovenskog umjetnika Marka Jakše u Galeriji Poola: Suvremeno je sve manje slobodno, a sve više pristojno

| Autor: Zoran ANGELESKI
Marko Jakše, jedan od najistaknutijih slovenskih figurativnih slikara

Marko Jakše, jedan od najistaknutijih slovenskih figurativnih slikara


Ništa mi ne znači riječ 'razumjeti', jer slikarstvo nije ni znanost ni filozofija, ali ako uspoređujemo, onda bi puno prije bilo kao glazba i poezija, gdje razum gubi svako značenje. Ne znači mi ništa ni riječ 'intelektualac', jer ako slikarsko putovanje nije prvenstveno igra, već odraz intelekta, koji zamišlja da nešto zna, onda je ono dosadno, predvidljivo i štetno, ističe autor

Jedan od najistaknutijih, prepoznatljivih, autentičnih i eruptivnih slovenskih figurativnih slikara Marko Jakše (Ljubljana, 1959.) predstavlja se pulskoj publici novom samostalnom izložbom slika pod nazivom "Kontra struje" koja se otvara danas u 19.30 sati u Galeriji Poola. Vjeran figurativnom slikarstvu, na likovnoj sceni je prisutan od '90-ih godina prošlog stoljeća. Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, a među ostalim i nagrade "Prešernov sklad" 2015. godine, kada je povjesničar umjetnosti Ferdinand Šerbelj ovog umjetnika opisao kao 'tvorca suprotnosti; suvremenog i arhaičnog, poetičnog i ekspresivnog, konvencionalnog i anarhičnog, intimnog i političnog".

Ne vjeruje razumu

- Ne vjerujem razumu prilikom odluke o odabiru motiva i sadržaja slika. Taj se 'odabir' mora događati i dogoditi u dubljim slojevima, iza razuma, iza uma, u ne-umu. Pred-umno ili ne-umno, nije važno, samo da nije čitljivo na mentalnoj razini, da govor slike ostaje "bespredmetan" i da slika ostaje što bliže tome i što više takva kakva je u prirodi, kao što to radi i priroda sama, približava svoje stvaralačka načela ovaj umjetnik, a u tom smislu vrijedi citirati i iznimno poticajan, izravan i kreativan ostatak ovog svojevrsnog autorskog statementa.

- I stoga, što se slike (slikarstva) tiče, ništa mi ne znači:

Riječ PROJEKT (jer mentalno planiranje nema puno veze sa slikanjem, pogotovo ne u početku); 2. Riječ KONCEPT (jer koncept uništava primarnu spontanost, "neiskvarenost" slike); 3. Riječ STUDIJA (jer nikad ništa ne naučimo, a slike ne služe za učenje i razumijevanje, već za osjećanje i čuđenje); 4. Riječ SERIJA (jer me podsjeća na duhomorni monotoni rad za pokretnom trakom, što slikanje definitivno nije); 5. Riječ CIKLUS (jer sve se mijenja i nema granica); 6. Riječ KUSTOS (jer ima previše očajnih kustosa parazita, a dobar kustos ionako može biti jedino slikar sam); 7. Riječ INTELEKTUALAC (jer ako slikarsko putovanje nije prvenstveno igra, već odraz intelekta, koji zamišlja da nešto zna, onda je ono dosadno, predvidljivo i štetno); 8. Riječ TEORIJA (jer tumači i na taj način zatvara, razdvaja, ograničava i siluje, a umjetnost to ne podnosi); 9. Riječ RAZUMJETI (jer slikarstvo nije ni znanost ni filozofija, ali ako uspoređujemo onda bi puno prije bilo kao glazba i poezija, gdje razum gubi svako značenje); 10. Riječ SUVREMENA (jer suvremeno je sve manje slobodno, a sve više pristojno, ograničavajuće, preusko, neživotno, izračunato, proračunato, sumnjičavo, podmuklo, lažno, bezosjećajno, licemjerno, neprirodno, kičavo i frustrirajuće, a slikarstvo mora sve to odje..ti ako želi da slobodni duh u njemu preživi).

Marko Jakše diplomirao je 1987. godine slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost, u klasi Metke Krašovec. Iz grada seli 1993. na selo Mohorje, gdje i danas živi i radi kao samostalni umjetnik. Izložba je otvorena do 18. siječnja 2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater