ZAGREB

Izložba "Ovo nije lijepo" komentira vizualne promjene u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložbom "Ovo nije lijepo", koja se otvara u četvrtak, 27. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), likovna umjetnica Nina Horvat komentira loše strane aktualnih promjena u urbanom prostoru Zagreba.

Horvat se kao građanka osjetila pozvanom reagirati na radikalne promjene slike Zagreba kakvog poznaje i kakav joj je blizak pa se pridružila mnogima koji su prosvjedovali protiv toga, dok je kroz svoj umjetničko-aktivistički projekt oslikala “novi izgled Zagreba”.

Autorica smatra da su ta preoblikovanja grada, zbog pretjerane komercijalizacije, ponajprije pješačkih zona, trgova i ulica te zelenih površina, izmijenile izgled i dojam grada te bitno utjecale na promjenu navika korištenja javnih gradskih prostora.

Neki od njih su Trg bana Jelačića, Bogovićeva ulica, Cvjetni trg, Varšavska ulica, Kvaternikov trg, primjeri novije arhitekture u centru i šire poput zgrade Muzičke akademije i Maksimirskog stadiona.

Tu su i urbane rekonstrukcije na Trgu žrtava fašizma, koje smatra "urbanistički neprimjerenima, a estetski substandardnima", ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustos Tihomir Milovac.

Umjetnica u svom radu propituje može li umjetnost reprezentirati stvarnost, prenoseći kritički odabrane motive grada, uz 'nevješti' slikarski rukopis koji joj je "omogućio da ostvari distancu od motiva, ne podlegne emocijama te da s estetikom ružnog ne sklizne u čistu ekspresivnost već zadrži manifestativni karakter".

Izložba je rezultat njezina rada iz proteklih nekoliko godina tijekom se fokusirala na rodni Zagreb, odnosno na negativnosti njegove urbane transformacije. Brutalnost teme ostvarila je tim djelima primjenjujući slikarski postupak “lošeg slikarstva”, napominje se.

Horvat smatra neprihvatljivim što se transformacijom pojedinih prostora gube i kulturni sadržaji, primjerice, u slučajevima niza zagrebačkih kina (Jadran, Zagreb, Triglav) koji su prenamijenjeni, najčešće u trgovine.

Tome pridodaje i posljednji primjer - Kino Europa koje je "zbog hirovitog postupka zatvaranja, najnoviji primjer nerazumijevanja urbanih vrijednosti Grada."

Zbog svega toga umjetnica u javnim, visoko urbanim dijelovima grada provodi akciju "Ovo je ružno" re-imenovanja pojedinih prostora, u okviru koje krišom lijepi naljepnice s izvornim nazivima, označavajući urbana, vizualno devastirana mjesta ispred kojih ostavlja transparent s istovjetnim natpisom.

"To su akcije (ko)memoriranja nekadašnjih, danas nestalih ili pak zapuštenih prostora, koji su izgubili simboličku, ali i sadržajnu, stvarnu vrijednost te bitno izmijenili karakter Grada", dodaje se.

Nina Horvat (Zagreb, 1963.) diplomirala je 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Zlatka Kesera. Nakon toga je bila stipendist portugalske vlade na Akademiji lijepih umjetnosti u Lisabonu, gdje je pohađala kolegije Slikarstvo i Slikarstvo na keramici.

Od 1987. sudjeluje na nizu skupnih tematskih izložbi i javnih akcija, a od 1990. do danas priredila je brojne samostalne izložbe.

U svom radu koristi višemedijski pristup, ovisno o području i temi kojom se bavi, a djela su joj u rasponu od analitičkog do figurativnog slikarstva, od 'zvučnih' do 'pokretnih' slika.

Njezina izložba u MSU će biti otvorena do 15. ožujka.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini