ZAGREB

Izložba "Isto nebo" Katarine Ivanišin Kardum otvara se u MSU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Isto nebo" Katarine Ivanišin Kardum, njezino prvo samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti na koje donosi najnovije crteže i slike otvara se u četvrtak u MSU galeriji.

Izloženi radovi rezultat su terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine, i predstavljaju kontinuitet njezina bavljenja prirodom.

Kako je najavljeno, ovim ciklusom umjetnica nastavlja svoje promišljanje i proširivanje tematike suvremenog pejzažnog slikarstva, teme koja danas sve više i više dolazi u fokus javnosti zbog iznimno brzih i opasnih klimatskih promjena kojima svjedočimo i koje nas potiču na osvješćivanje neizbježne i neraskidive povezanosti čovjeka i prirode, prirode koja nas ugrožava i koja je istovremeno rješenje brojnih naših problema. 

Po riječima same umjetnice, ona prirodu promatra kao odraz našeg unutrašnjeg stanja, koji nije pred nama bez razloga, a priroda je pokretač našeg razmišljanja i mašte na najdirektniji način - u jednom kamenu ili prizoru zgužvane stijene svjedočanstvo je stvaranja. 

"Iza predmeta ili prizora netko će razumjeti neprekidnu petlju nastajanja i nestajanja. Netko drugi u istom će otkriti geometrijski uzorak ili čak iskru u dubini zemlje, neviđeni energetski potencijal", ustvrdila je.

Kaže kako je, iskusivši potres u gradu u kojem živi, stvarnu opasnost, posebno okupira tema planine, epicentra tog potresa, "sagledavajući planinu koja podrhtava sa svih strana, zadivljena i užasnuta njenom snagom,"

Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. 

Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao kustosica pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od 2014. Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Dobitnica je 1. nagrade na natječaju T-HT nagrada@msu.hr 2015. godine za rad Still Landscape Series III. Radovi su joj u javnim zbirkama od Zagreba do Londona, a korišteni u filmovima "Second Act" Petera Segala, "Holy Lands" Amande Sthers  i "Lara Croft: Tomb Raider" Simona Westa.

Izložba će biti otvorena do 26. lipnja, a kustosica joj je Snježana Pintarić, Voditeljica zbirke slikarstva MSU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater