ZAGREB

Izložba "Božica i konjanici 1 – Kultni sinkretizam Donje Panonije" u Galeriji AMZ

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu do 30. srpnja otvorena je izložba "Božica i konjanici 1 - Kultni sinkretizam Donje Panonije", koja prvi put na jednome mjestu sumira sve olovne pločice rimskodobnog sinkretističkog Kulta podunavskih konjanika iz svih hrvatskih muzeja.

Tema izložbe je rimskodobni sinkretistički kult znan kao Kult podunavskih konjanika. Potpun izostanak ovog fenomena kultne fuzije u pisanim izvorima uz tek rijetke epigrafske naznake, dokaze o njegovom postojanju svodi na spomenike u kamenu, keramici, na gemama te, napose, na olovnim pločicama, na kojima se bez iznimke javlja scena stojeće žene nadnaravne veličine odjevene u dugu potpasanu haljinu koju flankiraju dva konjanika.

Koncipirana tako da briše linearne granice između istraživačkog procesa, oblikovanja izložbe i posredne komunikacije s korisnikom, koje stapa u jedinstven i nadopunjujući izložbeno-istraživački proces, izložba "Božica i konjanici 1" posjetitelju pruža mogućnost da u vidu pisanih komentara ponudi svoje odgovore, poimanje i interpretacijske ideje o ovom Kultu.

Ti će komentari i poslužiti kao doprinos nadolazećoj izložbi, proširenoj i korisničkim poimanjima dopunjenoj, "Božica i konjanici 2".

Studijski karakter vezan je za samu temu kojoj nedostaju gotovi zaključci, dok rapidno raste količina raspoložive građe i hipoteza, uz promjenu paradigme. Tko je božica, a tko konjanici uz nju, koje je središnje božanstvo Kulta, a tko štovatelji Kulta, tek su neka od interpretacijskih nedoumica na koje ne postoje definitivni, nedvosmisleni odgovori.

Izložbena građa svedena je na regionalno najzastupljenije predmete ovoga kulta – olovne pločice. Izložene olovne pločice, gotovo u potpunosti s prostora rimske provincije Donje Panonije, predstavljaju cjelokupni ansambl nalaza ovog tipa koje čuvaju hrvatski muzeji u Splitu, Zagrebu, Đakovu, Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

"Čini se kako su ovom izložbom prvi put na jednom mjestu sumirane sve olovne pločice iz hrvatskih muzeja", ističu iz AMZ-a.

Sukus znanja o ovoj temi ponuđen je u masivnoj literaturi, također dostupnoj na izložbi, kako u tiskanom tako i u elektronskom obliku.

Studijska i refleksivna, ova izložba ne daje odgovore i konačne zaključke, već postavlja pitanja i traži odgovore. Stoga izložbu koja je istraživanje u tijeku ne prati katalog - formirat će ga sama izložba te će biti objavljen naknadno.

Autori izložbenog koncepta su Ozren Domiter i Petar Novak. Novak i Hana Ivezić potpisuju scenografiju i likovno oblikovanje postava.

Izložba je otvorena do 30. srpnja u Galeriji AMZ i besplatna je za sve posjetitelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater