ZAGREB

Izložba "Boja Vode: Mediteran" otvara se u Laubi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba slikoknjiga “Boja Vode: Mediteran” slikarice Ive Valentić i književnice Sanje Lovrenčić, radova u kojima one istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti, otvara se 20. siječnja u Laubi - Kući za ljude i umjetnost.

Riječ je o trećem ciklusu velikih slikoknjiga, od 2017. kada su umjetnice započele svoju suradnju u okviru koje tekst reagira na sliku ili slika na tekst ili pak oboje nastaje istodobno.

Autorice su 2020. osnovale Umjetničku organizaciju Piktogram s idejom izrade rukopisnih knjiga nestandardnih formata, na razmeđi verbalnog i vizualnog izraza.

Ishodište ciklusa četiri su pjesme Sanje Lovrenčić, inspirirane prošlošću i suvremenošću mediteranskog prostora, a sastoji se od šesnaest radova velikog formata.

Kako se napominje, u njima slobodan, ekspresivan potez kistom – u kojemu se zrcali iskustvo Ive Valentić u području dalekoistočne kaligrafije – stupa u dijalog s rukom ispisanim riječima pjesama.

"Tako, čisto formalnim elementima, Istok progovara o Zapadu, a ekspresija apstraktnog poteza na svojim valovima nosi ekspresiju poetskih slika", dodaje se.

Uz izložbu, koja će biti otvorena do 3. veljače, u produkciji naklade Mala zvona, objavljena je i popratna tiskana umjetnička knjiga s fragmentima radova i svim pjesmama korištenima u projektu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater