BERLINALE

Hrvatske manjinske koprodukcije na festivalu u Berlinu Svjetske premijere filmova "Mare" i "Otac" u Berlinu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Film "Mare", hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u kojoj naslovnu ulogu ima Marija Škaričić, u potpunosti je snimljen na području Konavala * U filmu "Otac" Srdana Golubovića naslovnu ulogu glumi Goran Bogdan. Koprodukcija je to čak šest zemalja, a među njima su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma

 

Protekloga vikenda, u sklopu 70. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, održane su svjetske premijere dugometražnih igranih filmova, ujedno i manjinskih hrvatskih koprodukcija, "Mare" redateljice Andree Štake i "Otac" u režiji Srdana Golubovića.

U programu Panorama

Iz Hrvatskog audiovizualnog centra izvješćuju da su oba filma prikazana u programu Panorama koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama. "Mare" je na programu bila u nedjelju, 23. veljače, u dvorani kina Zoo Palast, a "Otac" u subotu, u istoj dvorani.

Film "Mare", hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u potpunosti je snimljen na području Konavala te govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi. Naslovna uloga pripala je Mariji Škaričić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

Dugi pljesak

"Otac" je, pak, priča o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda kako bi uložio žalbu ministru za socijalnu skrb nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu. Film je ujedno i priča o marginalcu koji postaje junak našeg doba.

- Publika je velikim i dugotrajnim pljeskom nagradila brojnu ekipu koja je u Berlinu predstavila film. Među njima su bili redatelj i scenarist Srdan Golubović, hrvatski glumac Goran Bogdan koji igra naslovnu ulogu, glumci Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski i Vahid Džanković, koscenarist Ognjen Sviličić, producentica Jelena Mitrović te direktor fotografije Aleksandar Ilić, izvješćuju iz HAVC-a.

"Otac" je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma također prisustvovali premijeri. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

Prema najavi nakon Berlinalea "Otac" će otvoriti beogradski FEST u četvrtak, 28. veljače. Hrvatska premijera očekuje se u drugoj polovici godine.

Ovogodišnje jubilarno 70. izdanje Berlinalea traje do 1. ožujka, a tijekom deset dana bit će prikazano oko 350 filmova i održat će se jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM). Očekuje se da će Festival posjetiti oko 500 tisuća gledatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini