ZAGREB

HDLU: Street art u popratnom programu Salona mladih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru 35. salona mladih organizira opsežan popratni program, kojeg je dio ovaj tjedan posvećen uličnoj umjetnosti - u četvrtak će se u Uraniji razgovarati o street artu, a u subotu predstaviti zagrebački primjeri.  

Diskurzivni program "Street art - muralisti u (re)akciji", koji vodi Anita Ruso, predstavit će najprije radove mladih umjetnika, novog murala Melinde Šefčić te radova Lava Paripovića, Tee Jurišić Kvar i Gorana Rakića Cheza 186 koji su nastali kroz posljednje dvije godine.

Nakon uvodnog predstavljanja noviteta sa street art scene, o fenomenu murala govorit će umjetnici Miron Milić, Lonac, Slaven Kosanović Lunar, o temi će se govoriti i s aspekta sociologije grada, a svoja zapažanja podijelit će i fotograf Jovica Drobnjak.

Panelisti će govoriti o, u posljednjih nekoliko godina sve češćoj praksi umjetnika da interveniraju u urbano tkivo obogaćujući svojim djelima fasade uz koje svakodnevno prolazi velik broj ljudi, više ne samo na rubnim dijelovima grada nego i u samom centru, gdje se grafiti pretvaraju u murale.

"Jesu li ove umjetničke akcije zapravo reakcije na sve ono što urbane sredine trpe kao posljedicu nedovoljne brige o baštini, pretjerane turistifikacije ili prirodnih nedaća", jedno je od pitanja na koje će pokušati odgovoriti.

Također, bit će riječi o tome je li underground scena grafitera otvorila širom vrata mainstream umjetnicima o čijim se intervencijama u javnom prostoru sada brinu institucije kroz financijsko podržavanje njihova nastanka.

Za subotu 31. listopada, najavljena je šetnja zagrebačkim street artom, u 11 sati, a okupljanje je ispred Doma HDLU-a.

Umjetnica Vida Meić vodit će zainteresirane građane na nekoliko lokacija u okolici HDLU-a, gdje umjetnici generacije milenijalaca često pronalaze inspiraciju. Kroz šetnju će se kontekstualizirati zagrebačka street art scena i predstaviti ulična umjetnost Lava Paripovića, Damira Sobote i Igora Taritaša.

Među ostalim, popratni program ovaj tjedan donosi i radionicu popravljanja bicikala "Pimp my Bike", radionica otiskivanja motiva ovogodišnjeg Salona na majicu.

Salon mladih, koji traje do 6. prosinca, održava se na temu milenijalaca, predstavlja stotinjak mladih umjetnika koji stvaraju u medijima slikarstva, kiparstva, multimedije, performansa, fotografije, grafike, videa i filma, uz bogati popratni program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of