ŽUPNA CRKVA SVETOG SERVULA

Gudački kvartet Sebastian u Bujama: TRADICIJA MUZICIRANJA DUGA VIŠE DESETLJEĆA

| Autor: Luka JELAVIĆ
Gudački kvartet Sebastian

Gudački kvartet Sebastian


Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. pod nazivom Kvartet muzičke omladine Zagreb, a pod sadašnjim imenom djeluje od 1990. godine

Koncertom u bujskoj župnoj crkvi sv. Serevula, koja je zbog svoje konstrukcije vrlo akustična i pogodna za glazbena događanja, predstavili su se članovi gudačkog kvarteta Sebastian iz Zagreba.

Vrsni glazbenici

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. pod nazivom Kvartet muzičke omladine Zagreb, a pod sadašnjim imenom djeluje od 1990. godine. Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Od 1988. godine kvartet je član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Repertoar kvarteta obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu.

Brojne suradnje

Surađuju s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima, a od 2002. godine redovito održavaju svoj ciklus u maloj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. Na tim su koncertima ugostili ugledne svjetske glazbenike, poput Milana Turkovića, Michaela Martina Koflera, Paula Meyera, Erica Tanguya, Aleksandra Serdara, Claru Dent, Pierluigia Camiciu, Gustava Tavaresa, Đorđa Stanettija, Rubena Dalibaltayana, Martinu Filjak, Nadu Majnarić, Boštjana Lipovšeka, Roberta Belinića, Krešimira Bedeka i mnoge druge. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su šest CD-a od kojih su tri osvojili nominacije za diskografsku nagradu Porin. Diplomu "Milka Trnina" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika kvartet je dobio 2005. godine. Današnji kvartet Sebastian čine Anđelko Krpan (violina), Teodora Sucala Matei (violina), Nebojša Floreani (viola) i Zlatko Rucner (violončelo).

Na koncertu u bujskoj crkvi izveli su prigodne skladbe Anđelka Klobučara, Ludwiga van Beethovena i Roberta Schumanna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of