U CRKVI SV. SERVULA U BUJAMA

MIHAEL PAAR I KATARINA JAVORA: Klarinetom i orguljama kroz glazbenu povijest

| Autor: Luka JELAVIĆ

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, u bujskoj je crkvi sv. Servula održan koncert za klarinet i orgulje, na kojemu su nastupili vrsni hrvatski glazbenici – Mihael Paar (klarinet) i Katarina Javora (orgulje). Zajedničkim muziciranjem gotovo su prošli kroz povijest glazbe pisane ili prilagođene izvedbi na ta dva instrumenta.

Zanimljiv program

Počeli su s tokatom Georga Muffata, skladatelja iz 17. stoljeća, a nastavili sonatom Georgea Philippa Telemanna i Gabrie Faurea, pa elegijom našeg, prije dvije godine preminulog skladatelja i glazbenog pedagoga Miroslava Miletića, sve do pastorale Johanna Sebastiana Bacha. Na programu su bile i prigodne skladbe H. Rabauda, J. J. Frobergera i D. Scarlattija.

Katarina Javora je maturirala klavir u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa" u Zagrebu, u klasi profesorice Renate Strojin Richter. Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu je diplomirala 2010. godine orgulje (profesorica Ljerka Očić), a 2013. godine čembalo (mentori Pavao Mašić i Višnja Mažuran). U ožujku 2013. godine je završila master studij orgulja (koncertni smjer) u Beču. Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima, u projektima, na smotrama i festivalima. Trenutno predaje glazbeno - teoretske predmete u jednoj glazbenoj školi u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Na ovom bujskom koncertu svirala je na drevnim orguljama koje je 1791. sagradio čuveni Gaetano Callido, koje su najtipičniji primjer venecijanskoga graditeljstva orgulja.

Brojni uspjesi

Klarinetist Mihael Paar ubraja se u najsvestranije hrvatske glazbenike svoje generacije, aktivan kao koncertant, skladatelj, aranžer, producent i pedagog, izgradio je slojevit i osebujan umjetnički izraz te se profilirao u jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske škole klarineta. Nakon završenog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu usavršavanje je nastavio u Salzburgu. Uspjehe je počeo nizati još kao 16-godišnjak, a uz ostalo osnivač je i umjetnički voditelj Camerate Cantilly, klasičnog puhačkog okteta kao jedinog takvog ansambla u Hrvatskoj. Ostvario je zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima. Dobro se snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi.

Koncert je sufinanciralo Ministarstvo kulture, ulaz je bio besplatan. Cijelo je koncertno događanje organizirano u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater