SPLIT

Glazbeno-scenski performans The Stranger Within u splitskom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak, 21. lipnja gudački korpus i udaraljke Crnogorskog orkestra mladih i solist Mirko Škarica na harmonici pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija izvest će multimedijalni glazbeno-scenski performans The Stranger Within?, priopćeno je iz HNK Split?. 

Autor i izvršni producent projekta je glazbenik Mirko Škarica, a skladatelj i orkestrator glazbe Predrag Radisavljević.

Riječ je o projektu koji istražuje utjecaj identiteta i civilizacije na pojedinca i društvo, a kako se ističe u priopćenju, na njemu je pune dvije godine radila skupina mladih umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Kanade.

Uz glazbu, tu je i originalna priča, ilustracije i animirani film koji prati cijelu izvedbu. Projekt je inspiriran povijesnim katastrofama, obrađuje svevremena i uvijek prisutna društvena pitanja odnosa individualnog suvereniteta i kolektivizma te dualizma ljudske prirode, ističe važnost suočavanja s osobnim i društvenim sjenama, navodeći Istinu kao svjetlo koje vodi u bolje i pravednije društvo te kao temeljni stup otpora vječnoj sklonosti dekadenciji imanentnoj prirodi i čovjeku. 

?"?Mislim da The Stranger Within donosi dašak svježine i noviteta u glazbeni život grada Splita. Izvedbu ćemo, zbog vrijednosti projekta reprizirati i na 68. Splitskom ljetu 13. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu. Drago mi je da naše kazalište omogućava predstavljanje djela suvremenih splitskih autora?", rekao je intendant HNK Split Srećko Šestan na konferenciji za novinare.

Škarica je naglasio da je na projektu radio cijeli tim umjetnika, ?istaknuvši skladatelja Predraga Radisavljevića koji je? skladao glazbu posebno za ?taj projekt i orkestrirao neka od najvećih djela za klasičnu harmoniku, koja će biti dio performansa. 

Maestro Veton Marevci naglasio je? kako mu je to prva prilika da radi s harmonikom kao solističkim klasičnim instrumentom i tome se posebno veseli.

Redatelj The Stranger Within je Christian Jean-Michel Jalžečić, skladatelj i orkestrator Predrag Radisavljević, ilustrator animacije Eduardo Rosa, kreatorica animiranog filma je Jelena Prljević, glazbeni producenti Predrag Radisavljević i Tamara Rajinac, snimatelj i asistent glazbene produkcije Đorđe Marković, autor i izvršni producent Mirko Škarica, a producenti HNK Split i Mirko Škarica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater