ZAGREB

Galerija VN: Izložba "Mrtva priroda" Valentine Butumović

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka Galerija VN predstavlja u utorak izložbu novomedijske umjetnice Valentine Butumović "Mrtva priroda", kojom na neobičan način pokazuje kako je 'mrtva priroda' zapravo prilično živa i dinamična.

Umjetnica u svom diplomskom radu koristi voćke koje smješta u anaerobne uvjete, prekrivajući ih organskom opnom od voska unutar koje one fermentiraju, što je, kaže autorica predgovora Maja Flajsig, nepredvidljiv postupak jer otvara mikroorganizmima prostore slobode naspram uobičajenih smještanja u staklenke.

"Promišljajući kreativnost mikroorganizama, autorica kao medij zajedničkog, napose suradničkog djelovanja koristi procese fermentacije i kompostiranja", napomenula je, dodavši da kompost predstavlja ciklus života, njegovo bujanje, dinamiku i aktivnost.

Kako je ustvrdila, kroz procese fermentacije i kompostiranja, Butumović se bavi idejama transgresije, razmjene, fluidnosti i pokretljivosti te omogućuje uvid u nove načine razmišljanja kroz pitanja o djelovanju, tijelu i u konačnici - što znači biti čovjek.

Flajsig smatra kako se još jedan paradoks očituje u onome što autorica čini evidentnim u svom radu – mrtva priroda uistinu nije mrtva, već buja životom, aktivnošću, dinamikom i kreacijom.

Valentina Butumović (Pula, 1994), završila je preddiplomski studij Animiranog filma i Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sada je na 2. godini diplomskog studija Novih medija. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi, a imala je i jednu samostalnu izložbu u Laubi, Zagrebu (Meteorologija Tijela, 2019).

U svom radu propituje ljudska ispreplitanja sa neljudskim, kao i kulturološki te politički potencijal transformacije i raspada materijala, a sada ju zanimaju teme vezane za novi materijalizam i ekologiju.

Njezina izložba u Galeriji VN će se moći razgledati do 6. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of