ZAGREB

Festival tolerancije od 30. lipnja na Bundeku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačku ljetnu kulturnu sezonu obogatit će i Festival tolerancije, čije će se 16. izdanje održati od 30. lipnja do 3. srpnja na Bundeku.  

Prikazat će se 41 film dugog i kratkog metra, a osim u amfiteatru na jezeru, program se održava u parku, gdje je ove godine smještena i zabavna zona sa stand-up i glazbenim program.  

Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, kaže kako je taj festival platforma na kojoj se govori o prihvaćanju i usvajanju principa univerzalnosti ljudskih prava, solidarnosti i humanosti, to je mjesto dijaloga, mjesto snage, kompetencija, hrabrosti i tolerancije. 

Po njezinim riječima, unatoč svim izazovima na koje su naišli, opet su odabrani izvrsni, progresivni, široko društveno važni filmovi, nagrađeni ili nominirani za Oscara ili Césara, dobitnici nagrada na prestižnim festivalima. 

Iz programa se ističe film "Misa" glumca Frana Kranza o međuvršnjačkom nasilju među mladima te tematski također aktualan "Poziv za Jane" o pravu žene na pobačaj. 

Tu je i "Ljeto soula (…ili kada se revolucija nije mogla prenositi)", aktualnog dobitnika Oscara i BAFTE koji je, kažu organizatori, postao kulturološki fenomen kao politički komentar o osnaživanju Afroamerikanaca i izniman glazbeni film. 

Kako je najavljeno, film "Teritorij" pruža impresivan pogled s terena na neumornu borbu autohtonog naroda Uru-eu-wau-wau protiv sve većeg krčenja šuma koje provode ilegalni doseljenici i udruga neautohtonih farmera u brazilskoj Amazoni. 

"Guslačev put do velikog platna" američki je dokumentarac nastao uz 50. godišnjicu "Guslača na krovu", jednog od najpoznatijih filmova ikada snimljeni na području Hrvatske, na kojem je radio pokojni Branko Lustig, više od desetljeća počasni predsjednik Festivala tolerancije.

Uz filmove, izložbe, diskusije pripremit će se stand-up comedy predstave Studija Smijeha, gastro ponuda, te besplatni koncerti grupa Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E.  i drugi.

Ovogodišnja izložba, osmišljena za Međunarodni dan izbjeglica u suradnji s UNHCR-om, poručuje kako svaka osoba ima pravo na sigurnost , u prvi plan stavlja ulogu umjetničkog prisvajanja i reinterpretacije suosjećanja i potiče ko-emociju kao bitan faktor razumijevanja i prihvaćanja da bi Hrvatska postala bolji dom za sve.

Bit će postavljena  i izložba koja promiče  poruke osnaživanja romske zajednice, a dio će se programa posvetiti integraciji izbjeglica u hrvatsko društvo. Program je besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zageba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska, Atlantic Grupe i partnera.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum