od 18. do 23. rujna

FESTIVAL MLADOG TEATRA U BALAMA "Usudi se biti kreativan"

  Program okuplja sudionike mlađih dobnih skupina i profesionalne voditelje, a koji su okupljeni uz promidžbu teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija: glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Festival mladog teatra održat će se od 18. do 23. rujna u Balama pod motom "Usudi se biti kreativan" s ciljem osnaživanja međunarodne kulturne suradnje i razmjena iskustava osoba mlađe dobne skupine i profesionalnih voditelja uz promidžbu teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija: glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara.

Poticajno okruženje i ambijentalni teatar

Festival se realizira u poticajnom okruženju, idealnom za ambijentalni teatar, na prostoru gdje se isprepleću prirodne ljepote, kulturna baština, turizam i vrhunska eno-gastro ponuda.

- Život pod maskama prihvatili smo u namjeri da se odupremo koronavirusu o kojem smo malo toga znali. Svjesni smo da se moramo fizički udaljiti kako bismo se zaštitili i očuvali. Zaštitne maske postale su i još su dio nas i našeg djelovanja, naših odnosa i komunikacije. Pitanje koje smo si postavljali jest kako se može biti s nekim blizak, a istovremeno udaljen? Kako ne pristati na socijalnu udaljenost i kako ipak ostvariti kvalitetan socijalni život uz neizbježnu udaljenost? Upravo je zato Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pozvala i dalje hrabre studente, profesore i umjetnike svih profila: glazbenike, likovnjake, kazalištarce, da se aktivno uključe u projekt #usudisebitikreativan, navedeno je u najavi ovogodišnjeg izdanja.

Plakat za ovogodišnje izdanje Festivala mladog kazališta djelo je likovnog umjetnika i kostimografa MJ-a (Matija Dijanović), a njegov rad "Dvije zelene maskice" pobijedio je na istoimenom natječaju.

Radionice će se održavati u prostorima sportske dvorane Bale, tvrđave Fort Forno, kinodvorane, Turističke zajednice Bale, ambijentu energetskih krugova, a prezentacije na Trgu Tomaso Bembo, tvrđavi Fort Forno, u parku u Zagrebačkoj ulici.

Zanimljive radionice i kazališne predstave

Brojne Za studente glume i polaznike sa scenskim iskustvom održat će se majstorska radionica "My inner clown" pod vodstvom prof. dr. art. Andrása Hatházija, scenske borbe pod vodstvom Zelga Galešića (borca mješovitih borilačkih vještina), potom Suzuki tehnika pod vodstvom Liona Kocha (Freiburger Schauspielschule).

Radionica za pedagoge, dramske pedagoge i mlade "Osnove scenske pismenosti" bit će pod vodstvom doc. art. Katice Šubarić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku).

Radionicu medijske pismenosti "Od špilje do društvenih mreža" vodit će Tomislav Levak, mag. cult., Snježana Barić-Šelmić, mag. cult. (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) i Robert Frank (glavni urednik Glasa Istre), dok će radionicu javnog nastupa voditi prof. dr. art Robert Raponja (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku).

Radionica kazališne produkcije održat će se pod vodstvom dr. sc. Ive Hraste, doc. art i suradnice Iris Tomić, diplomirane producentice i Ide Klemenčić, studentice. Na programu je i nutricionistička radionica "Maskajte svoje duge dane na poslu" pod vodstvom prof. dr. sc. Daniele Čačić Kenjerić, prodekanice za nastavu Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek i Lidije Šoher, mag. nutr.

Festival će otvoriti predstava "Dante Pakao" u subotu, 18. rujna u 20 sati. Autorski je to projekt Davora Tarbuka i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Iste večeri održat će se predstava na njemačkom jeziku u tvrđavi Fort Forno "#nofilter", a riječ je o projektu u režiji Grete Linz s početkom u 21.30 sati.

Potom, svakog dana od nedjelje, 19. rujna do četvrtka, 23. rujna u 19.30 sati u parku u Zagrebačkoj ulici u Balama održat će se projekt "Čitajmo zajedno" pod vodstvom moderatorice Nives Tomašević. Čitat će se dijelovi iz romana ili poezije Jasne Horvat, Andrijane Kos Lajtman, Damira Radića, Dorte Jagić, Ivane Bodrožić, Zorana Ferića, Drage Glamuzine, Eveline Rudan, Marka Gregura i Nebojše Lujanovića. Čitat će: Lucija Subotić, Jona Zupković, Matko Trnačić, Domagoj Pintarić, Filip Tomičić i Dorian Vicić.

U nedjelju, 19. rujna u tvrđavi Fort Forno bit će upriličena predstava "Franz Kafka u kažnjeničkoj koloniji" Vjere Vidov, Teatra Fort Forno, Kazališta Virovitica i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a dan kasnije na Trgu Bembo u 20.15 sati na rasporedu je studentska produkcija pod mentorstvom Roberta Raponje "Leonce i Lena".

Predstava iz Rumunjske "Mi" pod vodstvom Andrasa Hathazija na rasporedu je na Trgu Bembo u 20.15 sati, a u srijedu, 22. rujna u 20.15 sati je prezentacija radionice Suzuki treninga. Zatvaranje festivala na programu je u četvrtak, 23. rujna u 20.15 sati na trgu Tomaso Bembo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater