online od 15. do 19. prosinca

FESTIVAL ISTRIOTSKOG Sinergija šest zajednica Talijana za očuvanje drevnoga govora

  Kako je rekao predsjednik šišanske Zajednice Talijana Paolo Demarin, ovogodišnje izdanje festivala organizira skupina entuzijasta koja na njegovoj organizaciji radi već nekoliko mjeseci, a dolaze iz šest zajednica Talijana: Vodnjan, Bale, Galižana, Rovinj, Fažana i Šišan

| Autor: Vanesa BEGIĆ
SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK

SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK


Deveto izdanje Festivala istriotskog govora, koji će se održati online od 15. do 19. prosinca, predstavljen je na konferenciji za novinare u šišanskoj Zajednici Talijana.

Kako je rekao predsjednik šišanske Zajednice Talijana Paolo Demarin, ovogodišnje izdanje festivala organizira skupina entuzijasta koja na njegovoj organizaciji radi već nekoliko mjeseci, a dolaze iz šest zajednica Talijana: Vodnjan, Bale, Galižana, Rovinj, Fažana i Šišan.

Programi za djecu

- Razmjena ideja, sinergija, te korištenje sredstava moderne komunikacije uvelike su doprinijeli realizaciji ovoga izdanja. U srijedu, 15. prosinca bit će predstavljena knjiga na istriotskom za djecu "Chi trova un amico, trova un tesoro", potom memorijska igra za djecu, kao i predstavljanje projekta "Istriotski u svijetu". Dan kasnije, u četvrtak, 16. prosinca slijedi predstavljanje neobjavljenih pjesama na istriotskom, a u petak, 17. prosinca bit će obznanjena imena pobjednika književnog i video-natječaja. Potom će Isabella Matticchio i Luca Melchior imati predavanje o zdravstvenom stanju istriotskog, a Luca Melchior i usporedno predavanje o furlanskom narječju i o njegovom očuvanju. Pretisak vodnjanske gramatike "Al favela'" Pompee Fabbro na programu je 18. prosinca, a na programu TV Nove u nedjelju, 19. prosinca bit će prikazan film na istriotskom "Rimi-tour". Cijeli će se festival prikazivati putem streaminga na Youtube kanalu festivala istriotskog svakodnevno u 19 sati, a sadržaji će biti potom dostupni i putem web-stranice festivala www.festivalistrioto.com, kazao je Paolo Demarin.

Poznati novinar, tekstopisac i djelatnik u kulturi Valmer Cusma, ujedno i umjetnički ravnatelj festivala, govorio je o novim pjesmama koje će biti predstavljene na ovogodišnjem izdanju, a to su, među ostalima pjesme koje su djela maestra Bosazzija, a Sergio Preden iskopao je i jednu davnu, nepoznatu pjesmu maestra Piera Sofficija čija se stota godišnjica rođenja obilježava ove godine. I sam Cusma bio je autor teksta pjesama za ovaj festival, glazbu je skladao Mauro Giorgi, a pjeva Irena Kuhar Giorgi. I Cusma će se, kako je sam rekao, predstaviti i kao pjevač. Rekao je da u tim pjesmama sudjeluje puno osoba, na jedan ili drugi način, od Giannija Signorellija do glumca Valtera Roše pa sve do Edne Strenja Jurcan, a tu je "uvršten" i tradicionalni vodnjanski sajam, kao i sve poznatiji pjevač Daniel Moscarda.

Poziv tekstopiscima

Cusma je pozvao i sve tekstopisce koji pišu istriotskim da napišu pjesme i za naredna izdanja, jer je zamijećena "kriza tekstova".

Diriana Delcaro Hrelja, predsjednica galižanske Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" i dogradonačelnica Vodnjana posebno je pohvalila trud i rad radne skupine, ističući da je jezična komponenta veliko blago, te da običaji i tradicija ne obuhvaćaju samo nošnju, nego i jezični registar, dok je predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci kazao da je jedna od ideja uglazbiti i pjesme iz natječaja Favela' za očuvanje istriotskog iz Vodnjana.

Dea Lordanić iz Zajednice Talijana Bale, Pietro Demori, predsjednik skupštine ZT Galižana, Roberta Ugrin predsjednica rovinjske TZ, Antonio Devescovi iz fažanske ZT i Antonio Dobran iz šišanske, kao i Marin Corva u ime Talijanske unije, izrekli su svoje veliko zadovoljstvo održavanjem ovoga festivala te suradnjom svih navedenih Zajednica, a bio je prijedlog i da se naredno, jubilarno desetoizdanje posveti nezaboravnom maestru Vladi Benussiju.

Za festival se, saznajemo, radilo cijelu godinu, a velike su zahvale upućene i Istarskoj županiji te pročelniku Vladimiru Torbici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter