KREATIVNA JESEN U ISTRI

Dvodnevna konferencija o suvremenim trendovima u kulturi u Labinu: OD KREATIVNIH KLASTERA DO UMJETNIKA PODUZETNIKA

| Autor: Branko BIOČIĆ

U cilju donošenja nove Kulturne strategije Istarske županije za razdoblje od 2020. do 2027. godine, iduća će godina biti u znaku edukacija, sastanaka i seminara a kakve će se promjene dogoditi najviše će ovisiti o politici ali i vama djelatnicima u kulturi i umjetnosti. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti donijeti jedan takav dokument, rekao je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije

 

 U okviru manifestacije Kreativna jesen u Istri, koja kroz četiri događanja u Puli i Labinu analizira status umjetnika na tržištu rada te promišlja i daje smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2020.-2027., u DKC-u Lamparna Labin, počela je dvodnevna konferencija pod nazivom "Suvremeni trendovi - od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika". Sudionike su pozdravili Dean Zahtila, predsjednik udruge Labin Art Express XXI, Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Borjan Batagelj, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Labina. Konferenciju je moderirala Suzana Jašić, a gosti su bili studenti kulture i turizma pulskog Sveučilišta.

Novo zakonodavstvo

Dean Zahtila nazočne je upoznao sa rudarskom poviješću Lamparne i nastojanjima da se ona pretvori u kulturni centar sa svrhom razvoja i promicanja kulture i umjetnosti. Vladimir Torbica najavio je velike promjene u kulturi kroz novo zakonodavstvo i to i Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

- Nama su najbliže i najvažnije promjene zbog pristupa financijama. U cilju donošenja nove Kulturne strategije Istarske županije za razdoblje od 2020. do 2027. godine, iduća će godina biti u znaku edukacija, sastanaka i seminara a kakve će se promjene dogoditi najviše će ovisiti o politici ali i vama djelatnicima u kulturi i umjetnosti. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti donijeti jedan takav dokument, rekao je Torbica.

Borjan Batagelj istaknuo je zadovoljstvo što se jedan ovakav skup koji podiže razinu edukacije i informiranja u kulturi održava upravo u Labinu, u gradu kulture i u prostoru Lamparne koji spaja industrijsku baštinu i suvremenu kulturu te potencijal jednog novog društvenog kulturnog centra koji bi mogao biti baza kulturnog i kreativnog razvoja Labina u idućim godinama. On je istaknuo i da grad Labin izravno u kulturu ulaže 1,2 milijuna kuna a tome treba pridodati i ulaganja u kulturne ustanove kao proračunske korisnike.

Aleksandra Vinkerlić istaknula je da je želja organizatora Istarske kulturne agencije otvoriti neke nove teme koje će pridonijeti kvalitetnijoj izradi Istarske kulturne strategije.

- Cilj prvoga dana konferencije je ispitati mogućnosti korištenja DKC Lamparne kao kreativnog klastera s naglaskom na razvijanje programa i projekata za kreativni sektor u Istarskoj županiji. Drugoga dana konferencije u fokusu je mladi umjetnik kao kreativni poduzetnik koji je suočen s izazovima milosti i nemilosti tržišta, a bit će tu dosta dobrih i loših primjera iz prakse, rekla je Vinkerlić.

Izazovi i prepreke

Jučer su izlagali su Ivana Nikolić Popović, predsjednica Udruge Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja je predstavila klaster i njegova prioritetna područja djelovanja te izazove i prepreke u razvoju kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj danas. Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica poslova za Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj predstavila je projekt Kreativni gradovi hrvatske. Irena Boljunčić Gracin, predsjednica Trans Europe Halles (TEH) mreže i predsjednica Saveza udruga Rojca govorila je o sudioničkom modelu upravljanja društvenim, kreativnim i kulturnim prostorima te iznijela primjere dobre prakse iz Europe. Marino Jurcan, Predsjednik udruge Metamedij i voditelj projekta Mi plus platforma predstavio je tu platformu te govorio i o osnivanju Društveno kulturnog centra za nove medije.

Danas se konferencija nastavlja u 12 sati. Govorit će Aleksandra Vinkerlić, doc. art. Marko Koržinek, prodekan za međunarodnu suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka koji će predstaviti APU Rijeka - edukativni program koji mlade priprema za ulazak na tržište rada. Kristina Nefat, dopredsjednica i koordinatorica razvoja istraživačko-zagovaračkog programa HUiU-a govorit će o učinkovitijem pozicioniranju samostalnih umjetnika na polju suvremene kulture i umjetnosti te na tržištu rada. Poslijepodne će o iskustvima nezavisnih umjetnika govoriti Dragana Sapanjoš, suvremena umjetnica, Vjeran Juhas- Piro, grafički i web dizajner, predsjednik udruge Mrkli Mrak, Nataša Petrić Tasha, glazbenica i predsjednica pulske podružnice Hrvatske glazbene unije.

Organizatori konferencije su Labin Art Express u suradnji Istarskom kulturnom agencijom, a u sklopu projekta u tijeku Društveno-kulturni centar Lamparna, kog je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini