ZAGREB

"Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića premijerno 29. rujna u &TD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sljedeća premijera Teatra &TD bit će, u srijedu 29. rujna, "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića, koji se svojem nagrađivanom dramskom tekstu vraća u ulozi redatelja, u predstavi najavljenoj kao intimno autorsko iščitavanje u čijem je središtu pitanje - tko je Mirjana danas.

"Drama o Mirjani i ovima oko nje" višestruko je nagrađivana drama suvremenog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića. Praizvedena 2010. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu u interpretaciji Mirjane Karanović, zadržala se na repertoaru punih deset sezona i prikupila desetke nagrada. Iste godine postavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji Dušana Jovanovića.

Nekoliko godina kasnije postavljena je i u Argentini s velikom filmskom zvijezdom Mariom Onetto u naslovnoj ulozi, kao i u Nacionalnom Teatru u Urugvaju te kazalištu Deux Ex Machina u Venezueli.

Drama je doživjela i svoju filmsku adaptaciju pod nazivom "Plavi cvijet", za koji scenarij potpisuje također Ivor Martinić, a režiju Zrinko Ogresta. Film je 2021. godine osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

U novoj &TD-ovoj produkciji te drame, Martinić se vraća svom ranom dramskom tekstu prvi puta postavljajući ga samostalno, pitajući se tko je Mirjana danas, 14 godina nakon što je napisana.

"Kroz novu verziju drame koja govori o banalnosti svakodnevice, otuđenosti, apsurdu današnjice, međusobnom nerazumijevanju i težini ženskog prolaska kroz život, autor se fokusira na naslovni lik i njezin odnos prema dvije jake žene koje je okružuju", stoji u najavi.

Tri glumice (Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović) izmjenjuju se u interpretaciji naslovnog lika, donoseći vlastiti autorski stav prema istom. U trenutku kad ne igraju Mirjanu, glumice predstavljaju lik njene majke ili kćeri, te se lik Mirjane tako rasprostire i na ostale likove iz drame. Naslovni lik tako plovi iz jedne u drugu glumačku osobnost, a u isto se vrijeme u njega propuštaju ostaci karaktera Majke i Kćeri.

Riječ je o istraživačkom, intimnom autorskom iščitavanju "Drame o Mirjani i ovima oko nje", u kojem se ispituje odnos glumca i dramskog teksta u izvedbi.

Autorica glazbe je Maja Posavec, a kostimograf Matija Dijanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini