ROVINJ

DOVRŠENI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI EKOMUZEJA: "Kuća o batani" ponovno bi mogla otvoriti svoja vrata koncem travnja

Prikaz u tehnologiji virtualne stvarnosti pobliže će približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe pa će novi postav priču o batani i Rovinju ispričati na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte

| Autor: Glas Istre
Gradonačelnik Marko Paliaga posjetio je novouređeni prostor Ekomuzeja

Gradonačelnik Marko Paliaga posjetio je novouređeni prostor Ekomuzeja


U povodu dovršetka radova na rekonstrukciji "Kuće o batani", ustanovu je ovih dana posjetio i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga u pratnji pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević.

Okončani su, tako, građevinski radovi na obnovi zgrade, započeti u studenom 2019., te postavljanje novih elektroinstalacija, instalacija za multimediju, izolacije, knaufa i vodovodne instalacije.

Najavljeni brojni noviteti

Preostaje, kako se moglo čuti, još samo ugradnja stalnog postava te bi Ekomuzej mogao stoga ponovo otvoriti svoja vrata koncem travnja. U tom se smislu očekuju i noviteti, kako je najavila ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će pobliže približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe. Novi postav će priču o batani i Rovinju ispričati tako na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte.

Predmeti iz starog postava obnovljeni su u suradnji s Muzejem Grada Rovinja, a, osim njih, jedan dio izložbe bit će posvećen i brojnim priznanjima.

Projekt Ekomuzeja "Batana" je, naime, upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta još od 2016. godine, a predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. Batana je u Registar kulturnih dobara RH upisana 2008. godine.

Investicija od 2 milijuna kuna

Sam je projekt obnove zgrade Ekomuzeja vrijedan oko dva milijuna kuna, a od navedenog iznosa kroz projekt "Culturecovery interreg centraleurope" financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz projekt "Arca Adriatica interreg Italy - Croatia" financira grafički dizajn i dio multimedije.

Obnova je djelomično sufinancirana i sredstvima Ministarstva kulture i kreditom kojim će se pokriti između ostalog i troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo koji je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter