ROVINJSKA KUĆA O BATANI

Interaktivan postav posjetitelja vraća u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more

| Autor: Aldo POKRAJAC


Poznati Studio Sonda iz Vižinade, nakon nagrade na bijenalnoj izložbi Hrvatski dizajn 2021./22., kvalitetu dizajna interaktivne instalacije "Putovanje batanom" dokazao je početkom lipnja i na europskoj razini. S European design festivala, održanog u Luxembourgu, vratio se ovjenčan brončanom nagradom u kategoriji Digital Installations. European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini u različitim kategorijama dizajna, a ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji teži promovirati europsku dizajnersku izvrsnost i prikazati je globalnoj dizajnerskoj zajednici i široj javnosti.

Zahvaljujući ovoj nagradi pod reflektor europske publike stavljena je tradicionalna istarska priča koja je s novim postavom potvrdila svoj status nezaobilazne točke prilikom razgleda Rovinja. Gotovo 20 godina, od 2004. Ekomuzej Kuća o batani na edukativan i inspirativan način čuva tradicijsku priču o brodici batani, njenim graditeljima kalafatima i rovinjskim ribarima, koja je u novom postavu dobila moderniju interpretaciju utemeljenu na novom dizajnu i multimediji.

Spona čovjeka i mora

Svatko tko krene u razgled otkrit će niz zanimljivosti, od toga kakvo su drvo koristili rovinjski kalafati pri gradnji batana, kako su prenosili svoju vještinu i znanje, do otkrivanja tajne živopisnih oglavnih bataninih jedara, na način na koji su ih rovinjske obitelji pretvorile u svoje vijoreće "identifikacijske isprave". Također, moći će osluhnuti izumirući melodični rovinjski istroromanski dijalekt, upoznati mreže, alate i druge predmete koje su koristili rovinjski ribari tijekom tradicijskog ribolova, zaroniti u tajne rovinjskog arhipelaga, opipati bilo rovinjske svakodnevice prošlih stoljeća te oživjeti batanu kao umjetničku inspiraciju.

- Batana kao spona između čovjeka i mora, odnos s prirodom i njezino značenje za ribare, važnost poznavanja geografije mora, odnosno položaja zvijezda i zviježđa, bioraznolikost, lokalni jezik te umjetnička interpretacija batane, sve je to uključeno u audio-vizualni multimedijski sadržaj novog postava. Taj je doživljaj odnedavno upotpunjen i besplatnom mobilnom aplikacijom Batanina šetnja, odličnim virtualnim vodičem kroz rovinjsku maritimnu baštinu koji je dostupan za IOS i Android platforme, kaže ravnateljica ustanove Nives Giuricin.

Prvi maritimni ekomuzej u Hrvatskoj otvoren je 2004. (Snimio Dalibor Talajić)Prvi maritimni ekomuzej u Hrvatskoj otvoren je 2004. (Snimio Dalibor Talajić)

Sa zahtjevnom realizacijom novog postava krenulo se pred pandemiju, a svečano je otvoren uoči Međunarodnog dana muzeja 17. svibnja 2022. Poznavajući okolnosti koje su potom uslijedile, može se reći da su krenuli u pravom trenutku, prije svega zahvaljujući dobrom planiranju i sudjelovanju u EU projektima. Naime, postav je djelomično financiran i kroz projekte Arca Adriatica Interreg Italy-Croatia i Culturecovery Interreg Central Europe.

Ornella Godena izrađuje jedra (Snimio Aldo Pokrajac)Ornella Godena izrađuje jedra (Snimio Aldo Pokrajac)

Interaktivna instalacija "Putovanje batanom" dominira središnjim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić svoje noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije na podu, stropu i prednjemu zidu, kroz jedinstveno iskustvo posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba i načinima ribolova. Osim interaktivne instalacije, pažnju zaokupljaju i eksponati koji "pripovijedaju" o tradicijskoj brodogradnji čije je ishodište čovjekova želja da izgradi brod kako bi upoznao i ukrotio more. Posjetitelji upoznaju rovinjski kulturni krajolik i svakodnevicu, ekonomiju koja počiva na ribarstvu, izradi mreža i prodaji ribe te dokolicu koja donosi predah razgovorima u "cuntràdi" (ulici), igranju i kupanju.

Grad trgovaca i mornara

- Nova koncepcija ogleda se i na gornjem katu Muzeja koji svojim sadržajem batanu stavlja u umjetnički kontekst kroz citirane pjesnike i književnike te otvara vidike za njezinu duhovnu i umjetničku interpretaciju. Naime, bijeli zid galerije samo je naoko prazna površina jer je zamišljen kao uvijek nov i dinamičan dio postava koji nastaje u suradnji sa zajednicom. Kako se ne bi zaboravila prošlost, galeriju krasi i zid boje starog zlata na kojem su izložena sva priznanja Ekomuzeja Kuća o batani, koja pokazuju što je sve predanim radom kroz godine i godine ova baštinska institucija poklonila gradu Rovinju, ističe ravnateljica Nives Giuricin.

Alat kalafata i parangal (Snimio Dalibor Talajić)Alat kalafata i parangal (Snimio Dalibor Talajić)

Početna i završna točka razgleda novog atraktivnog postava Ekomuzeja Kuća o batani je suvenirnica u kojoj posjetitelje dočekuje i ispraća dugogodišnja voditeljica suvenirnice i recepcije Ornella Godena. S jednakim širokim osmijehom i nepresušnim entuzijazmom s kojima prezentira postav, predstavlja i upečatljive suvenire. Među njima se ističu malena jedra rovinjskih obitelji izrađena kreativnim Ornellinim rukama čije čudesne boje neodoljivo mame na plovidbu kroz autentičnu povijest Rovinja.

Naime, svaki ribar, vlasnik batane imao je svoje originalno latinsko, oglavno jedro, obojano drugačijim kombinacijama boja i s oznakom obitelji ili pojedinog člana. Na taj način znalo se tko odlazi na more i kada se vraća, a ribari su se tako raspoznavali i na morskoj pučini. U šali se znalo reći i da su ih na taj način iz staroga grada mogle pratiti supruge koje su za to vrijeme znale primiti susjeda ili udvarača u kuću.

Opletanje boca (Snimio Dalibor Talajić)Opletanje boca (Snimio Dalibor Talajić)

Prvobitni postav Kuće o batani počeo se uređivati 2003. godine, a otvoren je 2004. pučkim slavljem. Rovinj i njegovi žitelji, vjekovno vezani uz more, u srednjem vijeku kao grad umješnih trgovaca i vještih mornara, s najvećom flotom jedrenjaka i šest brodogradilišta, potom uz Chioggiju i Piran najveće sjevernojadransko središte za ulov i preradu sitne plave ribe, dočekali su s oduševljenjem otvaranje inovativnog muzeja. Nakon renoviranja koje je trajalo tri godine, u lipnju 2022. otvoren je novi postav muzeja posvećen najstarijem rovinjskom plovilu - batani, koji je dobio brojne svjetske i domaće nagrade. Tehnologija prikaza muzejske građe je u 18 godina toliko uznapredovala da je bilo neophodno osmisliti nov, moderan interpretacijski koncept.

Ravnateljica Ekomuzeja Nives Giuricin (Snimio Aldo Pokrajac)Ravnateljica Ekomuzeja Nives Giuricin (Snimio Aldo Pokrajac)

Zahvaljujući znalački osmišljenom konceptu i projektu, sve je to smješteno u prostor koji zaprema tek stotinjak kvadrata. Nastao je u dvije prostorije u prizemlju i na katu stare zgrade iz 18. stoljeća, u kojoj su živjele obitelji pomoraca i obrtnika. U 20. stoljeću ovaj je prostor bio dio logistike gradske luke, u kojem su u predahu između teških radova iskrcavanja tereta s brodova boravili lučki radnici. Jedan od njih oslikao je divnu fresku s motivom rovinjske rive te je kao takav konzerviran.

Mali škver i atraktivna regata

Cjelokupan projekt preuređenja muzejskog postava vrijedan je dva milijuna kuna. Multimedijalna oprema nabavljena je preko EU programa Culturecovery Interreg Central Europe. Grafički dizajn financira se preko drugog EU projekta, Arca Adriatica Interreg Italy - Croatia. Dobivena je i potpora Ministarstva kulture te Grada Rovinja, a preostali dio pokriven je kreditom koji je podigla udruga Kuća o batani, koja vodi ne samo muzej, već i druge djelatnosti vezane uz brodograđevnu, ribarsku i eno-gastronomsku baštinu pa ostvaruje određene prihode.

Tamara Nikolić Đerić, jedna od autorica novog postava (Snimio Aldo Pokrajac)Tamara Nikolić Đerić, jedna od autorica novog postava (Snimio Aldo Pokrajac)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter