Europski centar za mir i razvoj UN-a

DANI STVARALAŠTVA: Četrdeset autorica koje zajednički propituju odnos keramike i metala

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dani stvaralaštva

Dani stvaralaštva


U četvrtak, 7. srpnja inspirativan prostor Europskog centra za mir i razvoj UN-a (ECPD) nadomak Augustovog hrama ugostit će izložbu "Prostori/Spazi/Spaces" kojom će ujedno započeti ovogodišnji, 14. Dani stvaralaštva u organizaciji Udruge Art studio.

"Prostori/Spazi/Spaces" podnaslova "Keramika u prostoru/Prostor u keramici" donosi 43 rada iz ruku 40 autorica koje zajednički propituju odnos keramike i metala.

- Art studio pred autorice je stavio naoko jednostavan, ali zapravo nimalo lak zadatak da keramika i metal u korelaciji kroz skulpturu ulaze u prostor, ali i da prostor ulazi u skulpturu. Bilo je to jedino "ograničenje", sve ostalo proizašlo je iz potpune umjetničke slobode i umješnosti pojedine autorice. Vrlo malo skulptura sadrži kolorit, većina su kompletno bez glazure ili glazirane coppper matte tehnikom, dakle tamnijih, mahom prirodnih boja, rekao je predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris dodajući kako je izložba nastajala protekle dvije godine.

Kaže kako je čitav proces iziskivao dosta vremena, truda, promišljanja. Na izložbi predstavljaju radove od manjih formata do doista monumentalnih primjeraka.

- Nakon što je Udruga Art studio još 2014. godine započela s tematskim izložbama, kada smo prvi puta radili modnu reviju i skulpturalni nakit, vidljivo je da su iz godine u godinu radovi sve kvalitetniji. Ovogodišnja izložba je doista iznimna s vrlo zanimljivim i značajnim radovima u keramici, najavljuje Fabris.

Inače, 14. Dani stvaralaštva od 7. do 27. srpnja donose sedam radionica od izrade skulpture, lončarenja, uvijek atraktivne raku keramike, dekoracije keramike, mozaika do batika i tiffany tehnike na staklu. Radionicu izrade skulptura ponovno vodi iskusna slovenska kiparica Maja Fonda Cirman, a među voditeljima su već poznata imena Udruge Sonja Milotić Šesto, Nataša Krajnović, Vesna Jaklin Pantić, Monika Petrović i Igor Fabris.

Tu su i tri programa za djecu Mali stvaraoci/Piccoli creativi namijenjena djeci iz Dječjeg vrtića Mali svijet, područnog vrtića vodnjanskog Patra Pana iz Galižane i Dječjeg vrtića Medulin.

Uz izložbu otvorenja manifestacije Udruga je pripremila još dvije izložbe koje će postaviti u Srpskom kulturnom centru u Istri (SKUC). "Prođe još jedna" naziv je izložbe koju će otvoriti 21. srpnja te 27. srpnja "7 godina boja" autorice Dubravke Mikić.

- Trudimo se svake godine polaznicima radionica i posjetiteljima naših radionica ponuditi nešto novo, sadržaj u kojem možda nisu imali prilike sudjelovati te našim sugrađanima javno pokazati rezultate našega marljivoga rada. Tradicijske zanate posebno njegujemo, jer to je naša baština na koju smo ponosni, ali i uvodimo neke nove tehnike, suvremena rješenja i promišljanja. Vjerujem da će svi koji od Art studija očekuju nešto inovativno i u 2022. godini kroz Dane stvaralaštva tijekom srpnja uživati u dašku neke drugačije umjetnosti, poručio je predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini