ĐAKOVO

Đakovo: Komemoracija za slikaricu Nevenku Lovrić Baruh

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Komemoracija za akademsku slikaricu Nevenku Lovrić Baruh održana je u petak u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u zgradi sadašnjega muzeja slikarica je i rođena i u njoj je živjela s obitelji, a u tom muzeju je i izlagala te mu darovala dio svojih radova.

Akademska slikarica Nevenka Lovrić Baruh rođena je u Đakovu 14. lipnja 1925. a umrla je 13. ožujka ove godine.

Slikaričina rodna kuća stavljena je početkom 1990-tih u funkciju Spomen-muzeja što djeluje u okrilju Đakovačko-osječke nadbiskupije. U tome je muzeju Nevenka Lovrić Baruh i izlagala 2005. te Spomen-muzeju darovala više svojih radova. Dio njih, kao i neki njezini drugi radovi, pisma i drugi dokumenti izloženi su na izložbi koja prati komemoraciju.

Nevenka Lovrić Baruh diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1954., a sljedeće dvije godine bila suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića zajedno sa slikarima Ferdinandom Kulmerom, Vaskom Lipovcem, Ivom Kalinom i drugima.

Nakon toga krenula je samostalnim  slikarskim putem, a izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Bavila se i novinskom ilustracijom, a kako je istaknuto, pritom je uvijek bila vođena samozatajnošću. 

Kako je rekao đakovački likovni kritičar Mirko Ćurić, slikarica nije bila opterećena nekom konstantom rada ni stvaranjem velikoga broja radova, već je bila nenametljivu autorica, a njezina slikarska stilska preokupacija bila je nadrealizam.

"Također, živjela je i stvarala izvan umjetničkih središta. Stvarala je kada je htjela, iz svoga zadovoljstva", dodao je Ćurić.

O obitelji Nevenke Lovrić Baruh, koja je pokopana na Mirogoju u Zagrebu, govorio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, a uvodne riječi uputio je ravnatelj Muzeja Tadija Crnjak. Na komemoraciji je bio i pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of