ZAGREB

Četiri nova naslova V.B.Z.-a za početak nove 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik V.B.Z. u 2021. ulazi s četiri nova naslova, knjigama "Morpho amathonte" Nade Topić, "Grand Hotel Europa" Ilje Leonarda Pfeijffera, "Delfin: O vidljivom i nevidljivom" Aleksandra Prokopieva, te obnovljenim izdanjem bestselera "Celestinsko proročanstvo" Jamesa Redfielda.

Kako se ističe u najavi, Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije. Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem.

Slojevit i potresan, "Morpho amathonte" ne bježi od surovosti života, ali istodobno donosi i snažnu, oslobađajuću priču o preživljavanju i suosjećanju, stoji u najavi.

"Delfin: O vidljivom i nevidljivom" zbirka je priča svestranog makedonskog umjetnika i glazbenika Aleksandra Prokopieva, jednog od vodećih balkanskih postmodernističkih pisaca. Četrnaest priča okupljenih u zbirci nastavlja se na njegovo dosadašnje stvaralaštvo, u kojem uspješno isprepliće karakteristike postmodernističkog pisma s intimističkim zapisima. Pripovjedni svijet Prokopievljevih priča negdje je na granici između različitih svjetova, između realizma i fantastičnog.

"Samosvojan i humorističan, erudit bez suhoparnosti, pisac za sve generacije, kako ga kritika naziva, Prokopiev je napisao šarmantnu i duhovitu knjigu koja očarava i pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo", ističu iz V.B.Z.-a.

"Grand Hotel Europa", roman jednog od najznačajnijih nizozemskih književnika Ilje Leonarda Pfeijffera, druga je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik, nakon romana "La Superba". Riječ je o majstorski napisanoj knjizi o Starome kontinentu na kojemu se nakupilo toliko prošlosti da više nema mjesta za budućnost i gdje se kao najrealnija perspektiva nudi iskorištavanje te prošlosti u obliku turizma.

Riječ je o dramatičnom i liričnom djelu o europskom identitetu, nostalgiji i završetku jedne ere. Iznimno hvaljena od europske kritike, knjiga je doživjela i golem komercijalni uspjeh u Nizozemskoj. "Koliko god bio uznemirujući, riječ je o njegovu najboljem romanu, koji mnogi kritičari, ne bez razloga, nazivaju modernim europskim klasikom", stoji u najavi.

V.B.Z. je objavio i novo izdanje svjetskog bestselera "Celestinsko proročanstvo" Jamesa Redfielda, koji je nedugo nakon što je 1993. objavljen u Sjedinjenim Državama postao svjetski književni fenomen. Nadahnjujuća je to i zadivljujuća priča o tajanstvenom drevnom Rukopisu pronađenom u peruanskim prašumama koji je potaknuo jednog Amerikanca na iznenadnu odluku da ostavi sve i krene u pustolovinu koja će mu potpuno promijeniti život.

Crpeći nadahnuće iz drevne mudrosti, ali i mnoštva suvremenih teorija s područja društvenih i prirodnih znanosti, James Redfield svojim je hvaljenim alegorijskim romanom "Celestinsko proročanstvo", koji pripovjednim i idejnim šarmom neodoljivo podsjeća na djela pisaca poput Richarda Bacha i Paula Coelha, stvorio suvremeni duhovni klasik koji je osvojio srca milijuna čitatelja diljem svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini