BEZ AUTORSKIH PRAVA

BLAMAŽA U GRADSKOM KAZALIŠTU Potrošili 100 tisuća kuna, a već je krajem srpnja bilo upitno hoće li predstavu moći izvesti

Gordana Jeromela Kaić (M. MIJOŠEK)

Djeca su vježbala svakodnevno pet, šest sati od 15. listopada, a onda su im dan prije premijere javili da predstave neće biti * Krajem srpnja dobili smo odgovor da prava za kazališnu adaptaciju nisu slobodna, nakon čega smo zamišljenu predstavu nastavili razvijati kao autorski projekt. Predstava je skinuta s repertoara nakon obavijesti o mogućoj povredi autorskih prava, kaže ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić

Nakon što je u ponedjeljak pompozno najavljena, a danas se trebala održati pretpremijera i premijera, predstava u produkciji Istarskog narodnog kazališta "Zvonko Bobi Bonko" jučer je nakon upozorenja na kršenje autorskih prava naprasno skinuta s repertoara. U kratkom priopćenju ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić preksinoć je javila medijima da se sve prosinačke izvedbe predstave - koja se oslanja na djelo "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla, a iza čije prilagodbe stoji koreografkinja Andrea Gotovina - otkazuju da ne bi došlo do povrede Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Pitanje je, dakle, tko je i, važnije, zašto pulskoj djeci ukrao Bobija Bonka te tko će na koncu odgovarati za ovako skandalozan propust.

Svakodnevno vježbali

Malo je reći da su mladi glumci, 25 članova Dramskog studija INK-a, ostali šokirani kad im je preksinoć rečeno da predstave, za koju su se svakodnevno pripremali još od 15. listopada, neće biti. Djeca su plakala cijelo popodne, kaže nam majka jednog od njih, i sama grcajući.

- Moje dijete je spavalo u kazalištu, dušu bi dalo za kazalište, vježbalo je zajedno s ostalima pet do šest sati dnevno, i onda im dan prije premijere kažu da predstave neće biti, kazala nam je uplakana majka. Osim njih, uskraćena ostaje i publika, mališani istarskih škola i vrtića, među kojima su mnogi već kupili ulaznice. Najavljen je dolazak djece iz cijele istre, karte su se prodavale po cijeni od 20 do 30 kuna, do trenutka otkazivanje prodano je 206 ulaznica i sad će se taj iznos morati vratiti. Tu su i honorari koji se, prema ugovoru, moraju isplatiti, premda od predstave neće biti ni "p".

Nositelj autorskih prava za djelo "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla jest Warner Bros, a neslužbeno doznajemo da bi eventualna kazna koja je prijetila INK-u u slučaju izvođenja predstave mogla dosegnuti stotinjak tisuća eura. Predstava se prvotno trebala zvati "Slatka tvornica", ali je nakon upozorenja nositelja autorskih prava naziv promijenjen u "Zvonko Bobi Bonko".

Gordana Matana, jedna od glumica koja je trebala nastupiti u predstavi, na svom je Facebook profilu objavila da Warner Bros dozvoljava uporabu samo 40 posto filma ("Čarli i tvornica čokolade", 2005., Tim Burton, op. a.).

- Mi smo koristili 70 posto. Tražili su promjenu naslova predstave, što smo i napravili, a kad su vidjeli kratki video, zabranili su sve izvedbe, objavila je Matana.

Kontaktirali smo i zastupnika ostavštine Roalda Dahla, koji je preminuo 1990. godine: zanimala nas je cijena jednosatne adaptacije Dahlovog djela, ali i vrijeme u kojem bi odobrenje stiglo. Odgovor, međutim, jučer nismo dobili.

Ne mogu se kupiti

Hoće li, na koncu, za nastali nedopustiv propust odgovarati ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić? Na to konkretno pitanje od ravnateljice nismo dobili odgovor, iako ona u svom priopćenju kaže da joj je neopisivo žao zbog nastale situacije te tvrdi da nije riječ o izbjegavanju plaćanja autorskih prava.

(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of