PODVALA

BIZARNA PROVOKACIJA "Zašto Salvini zaslužuje poštovanje“ Knjiga praznih stranica najprodavanija na Amazonu!

| Autor: Marcello ROSANDA
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


"Zašto Salvini zaslužuje povjerenje, poštovanje i divljenje" naslov je knjige koja se ovih dana masovno prodaje i već je dugo na vrhu popisa najbolje prodavanih knjiga na talijanskoj stranici Amazona. Cijena joj je pristupačnih 6,99 eura, a kritike na Amazonu su uglavnom pozitivne. Knjiga bi, sudeći po naslovu, trebala odati počast vođi talijanske stranke Lega Nord, zapravo ne služi toj svrsi. Riječ je o nečem drugom. Knjiga je, naime, prazna. Ne sadrži nijednu riječ, a u opisu knjige se navodi: "Ova je knjiga puna praznih stranica. Unatoč višegodišnjem istraživanju, nismo uspjeli pronaći ništa što bi rekli na ovu temu, pa vas molimo da ovu knjigu koristite za bilješke." Prema Amazonu knjiga je objavljena u privatnoj nakladi u veljači 2009. godine, a ovih je dana privukla pažnju vodećih talijanskih tiskovina kao što su Il Sole 24 Ore, La Stampa, La Repubblica, Il Fatto Quotidiano i Corriere della Sera.

Ukratko, knjiga je svojevrsna podvala, provokacija koja je, međutim, dovela u zabludu mnoge obožavatelje "Kapetana" koji su u komentarima izrazili svoje razočaranje autoru. "Unutrašnjost knjige sadrži samo prazne stranice i to čak bez brojeva stranica" jedan je od primjera komentara. „Prazan, jadan i drzak uradak“, piše još jedan razočarani kupac „obzirom da autor zarađuje novac ni orao ni kopao! Nije uzor poštenog novinara ili pisca!"

Autor bestsellera "napisao" je izvjesni Alex Green koji se, vjerojatno pseudonimom, predstavlja kao politički analitičar. Iako Salvinijevi simpatizeri očito nisu dobro prihvatili taj performans, Greenova se provokacija, zato, svidjela Salvinijevim kritičarima koji u tome vide samo dobru ironiju.

"Vrlo zanimljiv sadržaj, u nekim dijelovima čak i ekskluzivan, napisan vrlo tečnim i čitljivim jezikom“ piše jedan od komentatora, dok drugi kaže „Pronašao sam detaljan popis svih Kapetanovih zasluga. Bilo je to dugo i zamorno čitanje, ali vrijedilo je doći do kraja".

Salvini, 47-godišnji kontroverzni talijanski političar i čelnik stranke Lega Nord, poznat je po tvrdim i ksenofobnim stajalištima o migrantima i naklonosti drugim problematičnim vođama poput Donalda Trumpa, stoga ne čudi oštra kritika većeg djela talijanske javnosti prema njemu i njegovoj stranci. Matteo Salvini rođen je 1973. u Milanu. U tom gradu se i školovao, a studirao je politologiju, kasnije i povijest no fakultet nikada nije završio. Primamljivija mu je bila politička karijera koju je započeo zapravo kao ljevičar, da bi tek kasnije postao jedan od najpoznatijih lidera populističke desnice, te šef Lege Nord.

Iako je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi svojedobno slovio kao najkontroverzniji talijanski političar, izgleda da Matteo Salvini lagano ali sigurno preuzima tu ulogu. Provokativna „knjiga“ iz naslova dokaz je upravo toj tvrdnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini