ZAGREB

Autorski projekt Ksenije Zec "Zagrljaji" premijerno u HNK-u Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao sljedeću premijeru najavljuje, u nedjelju 30. siječnja u izvedbenom prostoru tonske dvorane kazališta, autorski projekt Ksenije Zec "Zagrljaji" koji se bavi ljudskom potrebom za bliskošću u okolnostima kada nam je ona silom oduzeta.

Kako se ističe u najavi, u fokusu novog koreografskog istraživanja ove koreografkinje i redateljice jedna je od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću, iskazivana kroz fizički čin grljenja.

Projekt se fokusira na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije koja izostaje u okolnostima pandemije, a referira se na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika povezano s bolešću i smrću njezinog životnog partnera.

"Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo", stoji u najavi. Uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje.

Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja fizičke intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dvije ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Da li bez fizičkog kontakta mijenjamo odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastitog tijela? Utječe li zabrana fizičke bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja.

Tijekom zagrljaja naše tijelo izlučuje hormon oksitocin, koji inače ima veliku ulogu pri porodu i dojenju. Poznat i kao hormon ljubavi, on ima veliku ulogu u stvaranju odnosa među pojedincima, važan je za povezivanje te osjećaj bliskosti i povezanosti koja se stvara u ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim vezama. I intimna, i ritualna grljenja iscjeljuju te se postavlja pitanje kako nedostatak fizičkog kontakta utječe na potenciranje strahova i tjeskobe.

Imajući to na umu, kao i složenost međuljudske tjelesne komunikacije, u projektu "Zagrljaji", koreografkinja i autorica Ksenija Zec kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimiteta, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, kostime Ana Fucijaš, scenografiju Igor Ruf, a glazbu Nenad i Alen Sinkauz. Svjetlo je oblikovao Bojan Gagić.

Projekt je produkcija umjetničke organizacije 21:21 i HNK-a Zagreb a sudjeluju izvođačice Petra Hrašćanec i Ema Crnić, te glumci Livio Badurina i Krešimir Mikić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater