ZAGREB

Animafest Zagreb predstavio vizualni identitet 30. izdanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, iako odgođen do daljnjega, predstavio je vizualni identitet za ovogodišnje, 30. izdanje, ilustraciju i trailer zapažene japanske umjetnice Yoriko Mizushiri.

Yoriko Mizushiri jedna je od najuspješnijih japanskih umjetnica mlađe generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske, ističe se u objavi Animafesta.

Njezini se filmovi, poput "Futona" (2012), "Kamakure" (2013) i "Vela" (2014) opisuju kao "snolike i senzualne, pastelne studije osjeta".

Riječ je o dijelom figurativnim, a dijelom geometrijskim reminiscencijama dojmova i dodira koji proizlaze iz malih svakodnevnih užitaka i boli poput kave, kolača, topline kreveta, mekoće tepiha, uboda ili ljudskog dodira, dodaje se.

Njezine instalacije, videospotovi, dizajni i rukom crtani radovi prepoznatljivi su po senzualnosti, fluidnosti, erotičnosti, svijetlim, 'tjelesnim' bojama, nijansama ružičaste, ljubičaste, a lišeni su suvišne emocionalnosti lica i očiju.

Autorica je bila nominirana i nagrađivana na najvažnijim svjetskim festivalima animacije poput Zagreba i Annecyja, te na najvećim filmskim festivalima, primjerice na Berlinaleu.

Mizushiri se istaknula još kao članica produkcijskog kolektiva Shiripro te studentica Sveučilišta za umjetnost i dizajn Joshibi u okviru kojega je, nadahnuta legendarnim crtačem mangi Yasujijem Taniokom i mladom slikaricom Tomoko Kashiki, ostvarila neke od ranijih radova (Shiri-play, Kappo, Enyogu, Lena Lena i Sushi).

Oblikovanje ovogodišnjeg vizualnog identiteta potpisuje dizajnerski studio Kuna zlatica.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum