ZAGREB

5. Festival KinoKino održava se od 9. do 15. studenog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posebno, 5. izdanje festivala KinoKino, Međunarodnoga filmskog festivala za djecu održat će se u sklopu 18. Zagreb Film Festivala od 9. do 15. studenog u Uraniji - prostoru kreacije i Hrvatskom glazbenom zavodu, priopćio je organizator.

Od ponedjeljka, 9. studenoga do petka, 13. studenoga u Uraniji gostuje glavni natjecateljski program KinoKina sastavljen od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok je vikend rezerviran za popratni program (Klasici i Moj prvi odlazak u kino) s projekcijama u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu i nedjelju, 14. i 15. studenoga.

Nagrađivani filmovi iz glavnog programa dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Litve i Irske, a zajednička im je univerzalna poruka o tome kako svatko ima pravo na vlastito mjesto u svijetu, bez obzira na podrijetlo i uvjete odrastanja.

Film "Jako jako daleko" njemačke redateljice Sarah Winkenstette prikazan je i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, a bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu - jedan s njemačkog sela a drugi izbjeglica iz Sirije. 

Film "Oskar i Lili: Gdje nas nitko ne poznaje" redatelja Arasha T. Riahija je austrijski film o obitelji čečenskih izbjeglica čija majka pokuša počiniti samoubojstvo kako bi izbjegla deportaciju.

Nastavak obiteljske avanturističke komedije i švedskog kinohita "Sune za sve" redatelja Jona Holmberga dolazi u Zagreb nakon osvojenih mnogih nagrada, a donosi priču o novim nevoljama šašave obitelji Andersson, koja se sa svojim unutarnjim konfliktima nosi s puno srčanosti i humora. 

Film "Dvorac" litavske redateljice Line Luzyte drama je o odrastanju koja prati tinejdžericu Moniku na njezinu putu ostvarivanja glazbenih snova bez obzira na sve prepreke koje stoje pred njom. 

O najboljim filmovima odlučivat će profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. 

Međunarodni filmski festival za djecu poziva sve zainteresirane osnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Sve potrebne informacije dostupne su na službenoj stranici (www.kinokino.hr), a prijave traju do 15. listopada.

Održat će se i najpopularniji popratni program festivala "Moj prvi odlazak u kino" (MPOK) ? blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, u vikend-izdanju u HGZ-u.

U sklopu popratnog programa Klasici, zamišljenoga kao prostor za gledanje starijih filmova bit će prikazan "Vlak u snijegu" redatelja Mate Relje. Projekcija će biti održana u suradnji s inkluzivnim audio-vizualnim programom udruge Filmaktiv i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije — Film svima.

Kako bi djeci boravak u kinu tijekom festivala bio ispunjen ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić, redateljica filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka "Uzbuna na Zelenom Vrhu" održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater