ZAGREB

Animafest: Otvorena skupna izložba „Iza kulisa“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupna izložba "Iza kulisa", koja otkriva posjetiteljima kako izgleda umjetnički proces nastanka animiranog filma, a samim time i koliki je trud uložen da bi on nastao, otvorena je u srijedu u Galeriji SC, kao dio Animafestovog popratnog programa.

U svom petom izdanju izložba predstavlja radove 51 autora iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Natjecanja studentskog filma u širokoj paleti medija, od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, do specifičnih instalacija i multimedije.

Od prvog postava prije pet godina u Galeriji na katu u KIC-u, kada se predstavilo petnaestak autora, izložba je postajala sve opsežnijom, o čemu svjedoči i prošlogodišnji postav u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Unatoč dvije pandemijske godine i dva potresa uspjeli smo održati kontinuitet izložbe koja se održava od 2019. godine, rekla je kustosica Paola Orlić.

Po njezinim riječima, izložba je iz klasičnog prikaza radova prešla u performativnu platformu, čime je proširila svoj profil važne i nezaobilazne festivalske prakse promicanja animacije u galerijskom prostoru.

"Ranije smo odvojeno predstavljali radove autora koji su bili uvršteni u Veliko natjecanje kratkometražnog filma i u Natjecanje studentskog filma, a ove godine smo ih objedinili u prostoru Galerije SC, gdje se vidi na koji način međusobno komuniciraju", napomenula je.

Ustvrdila je da se i tom izložbom želi pokazati da animacija dobro funkcionira i u galerijskom kontekstu, a ne samo u kinima, te da se u što skorijoj budućnosti predstavi unutar dugo željenog i sanjanog Muzeja animacije, koji Zagreb kao grad animacije doista zaslužuje.

Izložba se može razgledati do kraja festivalskog tjedna, 10. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum