ZAGREB

Objavljen roman Milana Majerović-Stilinovića "Srce mog medvjeda"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman Milana Majerović-Stilinovića "Srce mog medvjeda", inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom "šumskog pustinjaka" Marka Turka, objavljen je u nakladi Libricona.

Kako ističe nakladnik, u središtu priče je Marko Turk, "osebujni šumski pustinjak" iz mjesta Hrib u srcu Gorskog kotara. Istraživši činjenice o njegovu životu, Milan Majerović-Stilinović ispričao je romansiranu priču o njemu i ispisao odu divljini Gorskog kotara, njegovim starosjediocima i njihovu načinu života od polovice 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća, ali i odu prirodi općenito. 

"Srce mog medvjeda" roman je kojim Majerović-Stilinović nastavlja svoje ljubavno pismo gorama započeto hvaljenom zbirkom priča "Što sam naučio na planini", napisao je o knjizi urednik Roman Simić.

"U središtu su i ovaj put čovjek i priroda, isprepleteni. Osamdeset i dvije godine svojega života, od mladenačkih traženja pa sve do smrti u talijanskom fašističkom logoru Gonars, taj je čovjek osebujni šumski pustinjak Marko Turk, ta priroda njegov Gorski kotar. Lutalica i prostranstvo, zov i odaziv. Ali i sumnje, i pitanja. Koju cijenu plaćamo poželimo li biti slobodni, pokušamo li sa šumom i planinom doista živjeti, a ne samo prolaziti njima? I koliko će naša sloboda stajati one koje volimo", ističe Simić.

Autor je ovim romanom, smatra Edo Popović kako se navodi u priopćenju, zašao na put planinske književnosti, žanra vrlo rijetkog u ovdašnjoj kulturi - i ondje se odlično snašao.

Suzana Matić ističe da je riječ o bogatu i slojevitu romanu, koji je "neočekivan, gust poput meda i šipražja, taman poput pećine i prozračan kao jutarnja svjetlost, a na svojem kraju neobjašnjiv kao odjek groma koji bi na izloženom prijevoju raskolio stablo".

Majerović-Stilinović kao novinar radio je u brojnim televizijskim, radijskim i internetskim medijima, a od 2013. radi kao glasnogovornik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i njegove stručne službe ZAMP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater