RIJEKA

Premijera "Enigmatskih varijacija" u koprodukciji riječkog i zagrebačkog HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U prostoru Exportdrva u Rijeci u petak je premijerno izvedena predstava „Enigmatske varijacije“ Erica-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić, nastala u koprodukciji Hrvatske drame riječkoga HNK i zagrebačkog HNK i u suradnji s riječkom Talijanskom dramom.

 „Enigmatske varijacije“ su neobična ljubavna priča, ali i triler prepun obrata. Kroz susret i razgovor uspješnog književnika, dobitnika Nobelove nagrade Abela Znorka i novinara Erica Larsena razotkriva se priča o njihovu ljubavnom odnosu prema tajanstvenoj ženi.  

Nastupili su dvojica dramskih prvaka, riječki dramski prvak Aleksandar Cvjetković i prvak Drame HNK u Zagrebu Luka Dragić.

 Ovu predstavu, također u režiji Neve Rošić te s Aleksandrom Cvjetkovićem u ulozi Abela Znorka, ali s Mirkom Soldanom kao Ericom Larsenom, prošle sezone je s velikim uspjehom postavila Talijanska drama riječkoga HNK. Riječko-zagrebačka koprodukcija „Enigmatskih varijacija“ je premijerno izvedena u Zagrebu prošlog mjeseca.

  „U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, odnosno žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lika. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler“, rekla je u najavi premijere Neva Rošić. 

 U autorskom timu su još scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović. Dramu je na hrvatski prevela Lada Čale Feldman.

 Éric-Emmanuel Schmitt cijenjeni je francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije, a drama je postavljena na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi nobelovca. Naslov – Enigmatske varijacije – autor je posudio od engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. Jednako se tako u tekstu pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter