ZAGREB

"Plesna haljina žutoga maslačka" premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) u petak će premijerno prikazati suvremenu lutkarsku verziju  Plesne haljine žutog maslačka, popularne priče Sunčane Škrinjarić o opstanku i interakciji pojedinca i grupe. 

"Plesna haljina žutog maslačka" rado je čitan naslov u vrtićima, školama i obiteljima, a donosi priču o neuglednom maslačku koji bi želio sudjelovati na velikom cvjetnom balu, što će i uspjeti zahvaljujući pomoći jednog starog, omraženog pauka.

ZKL ističe kako im je polazište za ovu suvremenu, lutkarsku verziju bilo pitanje kakav je to bal u današnjem svijetu na koji se može doći samo u raskošnom ruhu. Odgovor su pronašli u pjevačkim natjecanjima, koja već godinama zauzimaju velik dio medijskog prostora te utječu na način na koji djeca doživljavaju svoj talent i mjere svoj uspjeh.

Ako sudjeluješ na takvom natjecanju, manje je važno kako pjevaš, a mnogo je važnije kako izgledaš i nastupaš. I, što je najvažnije i najtoksičnije: na pobjedničkom tronu ima mjesta samo za jednoga. Ovaj lutkarski Maslačak napušta svoje prijatelje s kojima je do tada iz ljubavi svirao na ulici te odlazi u svijet pjevačkog nadmetanja. Od skromnog, mladog i naivnog maslačka, Pauk i Bubamara doista će napraviti zvijezdu, ali hoće li mu to donijeti sreću?

I izvorna priča, i ova adaptacija, podsjećaju na površnost svjetovnih mjerila ljudske vrijednosti i na vječnu istinu da je najvažnije pronaći vlastiti put, kao i na to da svoju vrijednost i darovitost ne trebamo dokazivati time što ćemo poraziti druge, nego tako što ćemo naučiti s njima zajedno svirati u slozi i prijateljstvu, a ne kompetitivnosti i častohleplju.

Predstavu je režirao Leo Katunarić, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka, scenografije i kostima je Vesna Balabanić, skladatelj je Mario Mirković, autor animacija David Peroš Bonnot, a koreografkinja Ilona Cvitić Kanceljak dok je svjetlo oblikovao Vilim Sever.

U predstavi glume Adam Skendžić kao Maslačak, Katarina Perica Kirin kao Bubamara, Anđelko Petric kao Pauk te Matilda Sorić, Željko Šestić, Ivan Bošnjak, Marina Kostelac, Siniša Miletić i Marta Bolfan Ugljen.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter