ZAGREB

ZagrebDox: Niz filmova, razgovora i gostovanje Vitalija Manskog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski front, jugoslavenski ratovi, svjetski jazz, južnoafričke rendžerice, njemačke influencerice i kolumbijske tinejdžerice samo su neke od tema programa ZagrebDoxa u srijedu, koji donosi i razgovor s hvaljenim ruskim dokumentaristom Vitalijem Manskim.

Program otvaraju besplatne, ovaj put i reprizne projekcije, filmovima "Lina" i "Između revolucija", "Šumica", "Soba za ljubav" i "Bella Ciao" Giulije Giapponesi o slavnoj pjesmi koji je na prvoj projekciji popunio dvoranu. 

Slijedi švicarski film "Kli(n)ka" o tamnoj strani uspjeha njemačke tinejdžerske influencerice, potom "Vitić pleše" Borisa Bakala o borbi za obnovu Vitićeva nebodera, uz razgovor s autorom, a publika će moći popričati i s redateljem Lukeom McManusom "Sjeverna zaobilaznicu", crno-bijeli dokumentarni mjuzikl o povijesti Dublina.

ZagrebDoXXL događanje predstavlja epizodu "Turizam"  dokumentarne serije "Dobra ekonomija" Đure Gavrana, nakon čega će se održati panel "Poduzetništvom do održivog života".

Iz međunarodne konkurencije ističu "Međuzbroj" iranski obiteljski film-esej sastavljen od 8-milimetarskih kućnih snimaka, i "Alis" o kolumbijskim tinejdžericama koje se uz pomoć terapijske metode dobivaju priliku sanjati o boljoj budućnosti. 

U regionalnoj konkurenciji su "Rebra" Farah Hasanbegović o osjećaju krivnje i češko-hrvatski "Istražitelj" Viktora Portela o istražitelju koji se bavio zločinima na Ovčare i u Bosni.

Tu su i "Knin – Zadar" Melite Vrsaljko, "Horror vacui " Borisa Poljaka i "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran. Autori svih filmova pribivat će projekciji te nakon nje razgovarati s publikom.

Fim "Dolazak proljeća u Buču" o iskustvima stanovnika Buče za vrijeme i nakon ruskih napada zapažen je na europskoj festivalskoj sceni zbog neposrednosti i humanog pogleda, o čemu će govoriti Mila Tešajeva, autorica uz Marcusa Lenza.

Green Dox predstavlja "Crne mambe" o tri  južnoafričke rendžerice, Majstori Doxa proslavljenog Volkera Schlöndorffa "Šumotvorac" o autoru inovativne metode reforestacije koja je revitalizirala poljodjelstvo Nigera i drugih afričkih zemalja. 

U srijedu se očekuje i projekcija "Istočne fronte" istaknutog svjetskog dokumentarista Vitalija Manskog i Jevgena Titarenka s prve crte ukrajinske bojišnice, uz razgovor s Manskim.

Večernje projekcije donose drugi dio diptiha "Dosje Labudović" Mile Turajlić, podnaslovljen "Cine´-Guerrillas", potom novi film slavnog Rithyja Panha "Sve će biti u redu" i "Glazba za crne golubove" danske legende Jørgena Letha i Andreasa Koefoeda o slavnim džezistima iz raznih krajeva svijeta. Uslijedit će filmovi "Susjed Abdi" i "Vrata sna" te "Ljubav nije u narančama".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater