postav Muzeja iz Torina

FOTOGALERIJA / Otvorena zanimljiva izložba u Svetim srcima: "Talijanska znanstvena fantastika: očaravajuća avantura"

Davide Monopoli, jedan od autora izložbe uz Silviu Casolari, koji nas je proveo izložbenim prostorom, istaknuo je da su tri ključna trenutka ovoga postava - početak dvadesetog stoljeća, pedesete i sedamdesete godine prošloga stoljeća te suvremeno doba – koji pokazuju kako je talijanska znanstvena fantastika odigrala značajnu ulogu u konsolidaciji moderne fantastične imaginacije u međunarodnom kontekstu, zahvaljujući autorima kao što su Emilio Salgari, Primo Levi i Dino Buzzati

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Vrlo zanimljiva izložba otvorena je večeras i moći će se razgledati do početka svibnja u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca. "Talijanska znanstvena fantastika: očaravajuća avantura" prikazuje glavne protagoniste talijanske znanstvene fantastike – u književnosti, kinematografiji, televiziji i stripu - od njenih početaka u kasnom 19. stoljeću pa sve do danas.

O važnosti izložbe govorili su ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, predsjednik izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva, konzul u Rijeci Davide Bradanini, dogradonačelnik Bruno Cergnul i dožupanica Jessica Acquavita.

Davide Monopoli, jedan od autora izložbe uz Silviu Casolari, koji nas je proveo izložbenim prostorom, istaknuo je da su tri ključna trenutka ovoga postava - početak dvadesetog stoljeća, pedesete i sedamdesete godine te suvremeno doba – koji pokazuju kako je talijanska znanstvena fantastika odigrala presudnu ulogu u konsolidaciji moderne fantastične imaginacije u međunarodnom kontekstu, zahvaljujući autorima kao što su Emilio Salgari, Primo Levi i Dino Buzzati.

Riječ je o postavu Muzeja fantastike i znanstvene fantastike iz Torina (MUFANT – il Museo del Fantastico e della Fantascienza di Torino), a izložba je realizirana, uz podršku Generalnog konzulata Italije u Rijeci, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Zajednicom Talijana Pula i Talijanskom unijom.

Putovanje je satkano od rijetkih književnih izdanja, originalnih djela ilustratora, filmskih i televizijskih audiovizualnih dokumenata, vintage materijala i predmeta koji pripovijedaju o dalekim svjetovima i identitetima – robotima, putovanjima kroz vrijeme, izvanzemaljcima i gradovima budućnosti – danas sve bližima.

- Niti u Italiji široj publici nije toliko poznata priča o znanstvenoj fantastici i žanru fantasy, odnosno fantastike unutar talijanske književnosti. Emilio Salgari nije poznat samo kao autor "Sandokana", tu je bilo i puno njegovih SF i fantasy djela, zatim je tu Primo Levi s knjigama "Il sistema periodico" (Periodični sustav), "Se questo e' un uomo" (Zar je to čovjek) i "La tregua" (Smiraj), a krenuli smo cijelu priču uvodom, odnosno komparacijom s autorima kao što su Jules Verne i Herbert George Wells, da bismo potom prikazali takozvanu "pred znanstvenu fantastiku" u Italiji. Nisu dio toga postava samo knjige, odnosno prva izdanja tih knjiga, tu su i stripovi, filmovi, govori se i o prikazivanju tih avangardnih filmskih uradaka na talijanskoj državnoj televiziji RAI. Nešto stariji će se prisjetiti i kada je državna televizija RAI u emisiji pod vodstvom Marie Giovanne Elmi počela prikazivati iznimno popularni crtani "Mazinga Z" i "Grande Mazinga" od 1978. do 1980. Sjetimo se i iznimno popularnog talijanskog ilustratora Yamba (odnosno, pod pravim imenom Enrico de' Conti Novelli da Bertinoro (Pisa, 1874. – Firenze, 1943.), kao i časopisa koji u Italiji promoviraju taj žanr. U izdanju Mondadorija, tu je bila prije svega "Urania", a tada su talijansko tržište igračaka preplavile one limene, razne vrste robota i sličnog, veli Monopoli.

Dino Buzzati, autor je fantastičnih priča koje su prevedene diljem svijeta, a tu su izložene i njegove grafike, također na tragu tih književnih ostvarenja.

Gornja etaža Svetih Srca ugošćuje ilustracije i stripove Franca Brambille (1967.) i Carminea di Giandomenica. Potonji, između ostalog, surađuje s poznatim međunarodnim izdavačima stripa kao što su Marvel Comics i DC Comics, a napravio je SF ilustracije s prošlogodišnjeg nogometnog prvenstva prve talijanske nogometne lige - Serie A.

- U biti, taj vid umjetnosti spaja nespojivo, mogu reći da je znanost plus humanizam - SF, ili pak prosvjetiteljstvo plus romantizam jednako je - SF i fantastična književnost. Jedna sekcija izložbe realizirana je zahvaljujući Teche RAI, odnosno bogatoj arhivi talijanske državne radiotelevizije, ističe Monopoli.

Na upit kako su došli do Pule i ovog izložbenog prostora, rekao je da je to bilo zahvaljujući generalnom konzulu u Rijeci Davideu Bradaniniju, a on osobno te kolegica Casolari su strastveni kolekcionari koji se bave tim žanrom. Također, pomogli su i drugi kolekcionari svojom bogatom građom. Dio postava su i "A come Andromeda" i "Gamma". Cijeli taj izložbeni segment dio je istraživačkog rada koji je tv-emisija "Wonderland" koja se prikazuje na RAI 4 realizirala s Muzejom MUFANT u povodu 60. obljetnice RAI-ja.

Zanimljiv je i hrvatski kutak, koji su uredili Vanja Kranjčević, Marko Mlinar i Davor Šišović, a posvećen je hrvatskoj znanstvenoj fantastici, festivalima toga žanra, knjigama, plakatima…

Izložba se može razgledati do početka svibnja svakodnevno od 9 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum