OZALJ

U Ozlju uz Splitski gudački koncert izložba slika "Slava moderni"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bogati program Mjeseca Slave Raškaj, posvećen sjećanju na tu istaknutu hrvatsku slikaricu, počinje večeras u 18 sati u Ozlju otvorenjem izložbu slika „Slava moderni” iz zbirke kolekcionara Admira Glavaša, a zatim će se održati koncert Splitskoga gudačkog kvarteta.

Izložba je u Zavičajnom muzeju Ozalj, gdje će posjetitelji moći razgledati djela Slave Raškaj, Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesije, Filipa Konrada, Ivana Tišova, Klementa Crnčića, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Ferde Kovačevića i Zorana Mušiča.

Grad Ozalj ističe kako tradicionalno svakog proljeća odaje počast svojoj genijalnoj slikarici i njenim remek-djelima, kao primjerice i travnju 2019. godine kada se Ozalj pridružio Kulturnoj ruti Ruta impresionizma, kao prvi grad na toj ruti u Hrvatskoj.

Ove će godine 11 i 25. ožujka gosti uz besplatno stručno vodstvo vodiča iz Zavičajnog muzeja Ozalj moći proći dvosatne turističke rute „Putevima Slave Raškaj“. s polaskom u 11 sati iz Etno parka Ozalj pa do Starog grada Ozalj.

Za 18. ožujka zakazana je nova turistička ruta „Tri lica Ozlja”, kada će se (11 sati) šetnjom uz Kupu i to uz besplatno stručno vodstvo vodiča Danijela Matakovića moći saznati zanimljivosti iz bogate povijesti Ozlja.

U centru Ozlja, će se svake subote od 9 sati ispred popularne Humičke predstaviti lokalni proizvođači hrane OPG, uz ekskluzivni nastup mladog glazbenog sastava Fafter, s tim da će tamo 18. ožujka biti predstavljeni pobjednici natječaja za najbolje uređene okućnice i dvorišta Cvijet na Kupi 2022. godine, a 25. će biti predstavljena nova turistička karta TZP Kupa i rezultati projekta Susret s rijekom – multimedijalni sadržaji.

Organizatori u svom popratnom programu izdvajaju i kviz o likovnoj umjetnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ozalj 23. ožujka, te od 8. do kraja ožujka i izložbu dječjih radova Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj, inspiriranih Slavom Raškaj, a koja će se biti u Multimedijalnom informativnom centru ispred Humičke.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinski Ozalj bit će održan koncert klasične glazbe Zagrebačkog kvarteta, u petak 17. ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj, te će se u prostorijama Pučkog učilišta sve do 7. travnja održavaju kreativne radionice crtanja i slikanja.

Najave tih i drugih događanja moći se se pratiti na društvenim mrežama Visit Kupa i mrežnoj stranici www.kupa.hr.

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. Iako je rođena gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli, ocjenjuje se, predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…). Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum