ĐAKOVO

Đakovo - Prvi put sa zida Gradske vijećnice skinuta Ivekovićeva slika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Galerije Klovićevih dvora iz Zagreba prvi su put sa zida Male vijećnice Grada Đakova skinuli sliku Otona Ivekovića „Bitka kod Gorjana“ i odnijeli je u Zagreb za skorašnju izložbu.

Riječ je o izložbi „Oton Iveković – retrospektiva“ koja će u Galeriji Klovićevim dvorima biti postavljena od 16. ožujka do 11. lipnja, a slika „Bitka kod Gorjana“ bit će jedan od njezinih najvećih i najvrjednijih izložaka.

Oton Iveković (Klanjec, 1869. - Klanjec, 1939.) tu je sliku naslikao na platnu 1906. godine, nakon čega je stigla u Đakovo, a više je verzija o njezinu postavljanju na zid đakovačke Gradske vijećnice.

Prilikom skidanja slike za zida gradonačelnik Marin Mandarić je rekao kako su se s Galerijom Klovićevim dvorima dogovorili da će im ustupiti sliku za izložbu „Oton Iveković – retrospektiva“.

"Nama je kao Gradu bitno da pokažemo što imamo, naše blago na jednoj reprezentativnoj nacionalnoj razini, a s druge strane, prilika je to da se slika malo osvježi te, pokaže li se potreba, restaurira i kad se za koji mjesec bude vratila nazad da zablista još ljepšim sjajem", rekao je Mandarić.

Na novinarski upit kada je Ivekovićeva „Bitka kod Gorjana“ stigla u današnju đakovačku Gradsku vijećnicu, odgovorio je da o tome ima više verzija.

"Jedna od njih je i ona o hrvatsko-mađarskoj povijesti s početka dvadesetog stoljeća, gdje se spominje da je ona bila sklonjena u grad Đakovo kako bi ju se sačuvalo, no ne postoje dokazi da je netko proveo znanstveno istraživanje o povijesti slike", rekao je Mandarić i pozvao zainteresirane da to istraže. Bitka kod Gorjana dogodila se 25. srpnja 1386., kada je nedaleko od tog mjesta, u Garovom dolu u zasjedi dočekan i ubijen palatin Nikola Gorjanski, najslavnija ličnost poznate obitelji Gorjanski, koja se tu doselila u 13. stoljeću.

Slika "Bitka kod Gorjana" je iz Ivekovićeva opusa povijesnih bitaka. Prema nekim izvorima, uz nastanak slike veže se i zanimljiva priča o tome da je ona duže rađena jer je rad na njoj morao biti prekinut zbog prijetnja mađarona s banom Khuenom Hedervaryjem na čelu da „autora treba uhapsiti i sliku uništiti“.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater