ZAGREB

Posmrtni ostatci slikara Virgilija i Danniell Nevjestić pokopani na Mirogoju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posmrtni ostatci hrvatskoga slikara Virgilija Nevjestića i njegove supruge Danielle Brikar Nevjestić, nakon što su ekshumirani u Parizu i dovezeni u Hrvatsku, pokopani su u petak na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Obitelji Nevistić i Zaklada Virgilije Nevjestić po umjetnikovoj su želji prošloga tjedna ekshumirarali posmrtne ostatke i organizirali njihov prijenos u Hrvatsku. 

Virgilije Nevjestić rođen je u Kolu kod Tomislavgrada 1935., a preminuo u Parizu 2009. Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti  u Zagrebu 1963. godine otišao je u Pariz koji mu je osigurao atelje na  Boulevardu Saint Jacques 28.

Njegovo je ime postalo nezaobilazno u francuskim umjetničkim krugovima sedamdesetih i u prvoj polovici osamdesetih godina. Bio je član prestižnih francuskih udruga grafičara, osnivač pariške L’academie Virgile gdje je predavao grafiku, a predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela.

Tijekom četrdeset godina ostvario je bogatu karijeru punu nagrada, imao izložbe u najprestižnijim europskim i svjetskim kulturnim središtima i institucijama, muzejima i galerijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter