ZAGREB

"Jagoda Truhelka: poetika na margini" Katarine Ivon u izdanju Naklade Ljevak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je knjigu "Jagoda Truhelka: poetika na margini" teoretičarke književnosti Katarine Ivon, u kojoj argumentirano i znanstveno utemeljeno repozicionira ulogu ove autorice i njezina djelovanja u hrvatskoj književnoj povijesti.

Jagoda Truhelka (1864.-1957.) autorica je čija se javna recepcija većinom vezuje uz hrvatsku dječju književnost, iako su s pravom sve izraženiji interesi književne i kulturne (ženske) povijesti te feminističke i književne kritike za njezin lik i njezino stvaralaštvo, čiji rezultati osvjetljavaju posve novu vizuru njezina javnog djelovanja, stoji u najavi.

U tom kontekstu, bitno je upoznati i njezin osobni lik te pokušati razumjeti njezina uvjerenja jer je riječ o reprezentativnoj figuri hrvatske ženske književne i kulturne povijesti koja svoje književne i profesionalne početke vezuje uz vrijeme kada se žene tek pojavljuju u javnom i društvenom životu, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Upravo je Truhelka izrekla prvu glasnu riječ u obranu žena u literaturi suprotstavljajući se ondašnjemu javnom mišljenju. Borila se književnom riječju, tiho i samozatajno, uvijek na strani slabijih, svoju tišinu transformirajući u književno snažan i angažiran glas.

Znanstvena studija Katarine Ivon "Jagoda Truhelka – poetika na margini", utemeljena na relevantnoj književnoteorijskoj i književnopovijesnoj literaturi te opsežnim arhivskim izvorima, donosi najnovije rezultate znanstvenog istraživanja kojim se revalorizira položaj ove književnice i pedagoške djelatnice u nacionalnoj književnoj povijesti.

Autorica argumentirano i znanstveno utemeljeno, služeći se interdisciplinarnim metodološkim instrumentarijem, repozicionira ulogu Jagode Truhelka i njezina (izvan)književnog djelovanja. Opsežno istražena arhivska građa, nova čitanja Truhelkinih književnih tekstova te napose interpretiranje i književno-kulturološko pozicioniranje njezina manje poznata opusa, izloženi primjerenim znanstvenim diskursom, podastiru znanstvenoj, stručnoj i široj javnosti nove znanstvene spoznaje koje će zasigurno biti poticaj i za nova istraživanja, ocijenjeno je. 

Katarina Ivon (1976.) predaje kolegije iz teorije književnosti, novije hrvatske književnosti i hrvatske dječje književnosti na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. Objavljuje znanstvene i stručne radove u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je znanstvene monografije "Od Kačića do Svačića. Imagologija i ideologija zadarskih koledara" (2018.). Dopredsjednica je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter